Volledig scherm
© Thinkstock

Wonen zonder energierekening in Oosterhout en Raamsdonksveer

OOSTERHOUT - Honderdvijftig Oosterhoutse en acht Veerse huishoudens wonen nog dit jaar in een woning zonder energierekening. Woningcorporatie Thuisvester investeert in 2017 circa elf miljoen euro om 158 huurhuizen met behulp van isolatie en zonnepanelen energieneutraal te maken. Bewoners hebben geen energierekening meer, maar gaan een lagere maandelijkse vergoeding betalen.

Nul op de Meter
Oosterhout heeft op dit moment geen energieneutrale oftewel Nul op de Meter woningen, maar daar komt nog dit jaar verandering in. Een Nul op de Meter
 huis wekt evenveel of meer energie op dan voor het huishouden nodig is. Thuisvester maakt nog niet bekend in welke Oosterhoutse wijken de woningen onder handen worden genomen.

,,We willen eerst de bewoners raadplegen. Pas als de hele straat of een wooncomplex akkoord gaat, zetten we de renovatie door. Wettelijk mag het al bij zeventig procent, maar wij gaan voor honderd procent", zegt Pierre Hobbelen, directeur bestuurder van woningcorporatie Thuisvester.

Nieuwbouwwoningen
Hobbelen: ,,We hebben een paar wijken in Oosterhout op het oog, maar we beginnen met acht nieuwbouwwoningen in Raamsdonksveer." Thuisvester trekt flink wat geld uit voor het project, 'omdat dit de toekomst is', zegt Hobbelen: ,,Dit gaat overal in Nederland gebeuren. Er komt een enorme golf van verduurzaming van woningen aan. Dat heeft te maken met de klimaatdoelstellingen, maar ook met het betaalbaar houden van de woonlasten. De meeste woningcorporaties wachten af, maar wij willen koploper zijn en van de ervaringen leren."

Bewoners van de huurhuizen die onder handen worden genomen, moeten rekening houden met een grote renovatie van het huis. Na het aanbrengen van bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen en zonneboiler zijn er geen energiekosten meer, maar huurders moeten wel een vergoeding betalen. Hobbelen: ,,Onze investering moet uitgesmeerd over een lange periode deels terugverdiend worden. Dat doen we niet via de huurprijs, die blijft gelijk, maar via de zogeheten energie prestatie vergoeding. Je betaalt geen energiekosten meer, maar een vergoeding aan Thuisvester die ongeveer twintig procent lager is dan je huidige energierekening."