Show Raveleijn
Volledig scherm
Show Raveleijn © Efteling

'Woeste vaders mishandelden Efteling-activistes', demonstranten weigeren taakstraf

KAATSHEUVEL - Twee dierenactivisten die zondag een voorstelling van de Efteling-show Raveleijn verstoorden, zijn na afloop van de demonstratie mishandeld door enkele woeste vaders. Dat zegt Jan-Hein van Dijk, de advocaat van de actiegroep Vegan Strike Group, tegen het Brabants Dagblad. In Wageningen en Den Haag, waar de vrouwen vandaan komen, is aangifte gedaan van mishandeling.

De twee activistes voerden samen met twee mannelijke collega’s, onder wie boegbeeld Peter Janssen, actie tegen vermeende mishandeling van dieren in het pretpark. Zij vinden het onacceptabel dat de paarden in Raveleijn met een brandend deken op hun rug door de arena moeten rennen.

Huilende kinderen

Hier waren de demonstranten zó klaar mee, dat ze afgelopen zondag een voorstelling verstoorden door al schreeuwend en met spandoeken de arena in te springen. Kinderen op de tribune schrokken zo erg van het tumult op de tribune dat ze in huilen uitbarstten.

Acteurs van de Efteling-show slaagden erin de activisten te verjagen, maar de verstoorde show werd toch gestaakt en bezoekers, onder wie veel boze ouders, moesten de tribunes verlaten.

Daarmee was de rust echter niet wedergekeerd, want eenmaal buiten op het plein sloeg de vlam in de pan, zegt Peter Janssen, beter bekend als de Vegan Streaker.

‘Ze begonnen meteen met slaan’

,,Na afloop kwamen enkele ouders verhaal halen”, zegt Janssen, die er zelf ook bij was. Het ging volgens hem om dezelfde mensen die vanaf de tribunes de activisten voor rotte vis uitmaakten. ,,Met name twee vaders liepen dreigend op de vrouwelijke activisten af en begonnen meteen met slaan. We wisten niet wat ons overkwam.”

Volgens Janssen werd een van de activistes twee keer met gebalde vuist in het gezicht geslagen. Een ander werd ook mishandeld en met de dood bedreigd. Zelf raakte Janssen ook gewond aan zijn oog door ‘een vader met losse handjes’, maar een aangifte vindt hij te veel van het goede. ,,De hele kwestie is al erg zat. Onze vrouwelijke collega’s waren flink over de zeik.”

In verzet

De vier dierenactivisten kregen van de officier van justitie een taakstraf van honderd uur omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan smaad. Ook mogen de twee mannen en twee vrouwen drie maanden niet in het pretpark komen. Nu laat advocaat Jan-Hein van Dijk weten dat er verzet tegen de straf wordt ingesteld.

,,Niet alleen is een taakstraf van honderd uur een buitensporig hoge straf, ook lijkt de aanklacht ‘smaad’ er met de haren zijn bijgesleept”, licht de advocaat de beslissing toe. ,,Er valt op geen enkele manier te bewijzen dat cliënten doelbewust hebben geprobeerd om de naam van de Efteling zwart te maken. Ze zijn alleen opgekomen voor de rechten van dieren. Niet meer, niet minder.”

Huisvredebreuk

De vier actievoerders werden aanvankelijk opgepakt op verdenking van huisvredebreuk en mogelijke mishandeling van een persoon. De mishandeling viel later af en het OM vond dat smaad juridisch gezien het beste bij de acties aansloot. ,,Huisvredebreuk is ook totale onzin, want de demonstranten hebben gewoon een kaartje voor het pretpark gekocht”, meent Van Dijk.

Nu de demonstranten in verzet gaan tegen de eis, moet de officier van justitie de zaak opnieuw beoordelen. Dat kan enkele weken, zo niet enkele maanden duren, verwacht Van Dijk. ,,Wij pleiten voor een geldboete of gewoon een lagere taakstraf. Want die honderd uur staat totaal niet in verhouding met wat er tijdens de voorstelling is gebeurd.”

Vervolgacties

Ondertussen broedt Peter Janssen op meer acties in de Efteling. Wanneer die er gaan komen, wil hij niet zeggen. ,,Ik ga natuurlijk geen slapende honden wakker maken”, zegt hij. ,,Maar zolang de Efteling niet nadenkt over een diervriendelijker beleid, blijven we doorgaan.” Zelfs enkele doodsbedreigingen die Janssen naar eigen zeggen via de telefoon heeft gekregen, houden hem niet tegen. ,,Dat sterkt ons alleen maar in ons doel.”

De Efteling veroordeelt de demonstratie en zegt niet te zullen zwichten voor Janssen en zijn actievoerders.  ,,Ze brachten de veiligheid van zichzelf, de bezoekers en onze medewerkers in gevaar. We zijn heel tevreden met de reactie van onze acteurs, die de demonstranten uit de arena dirigeerden en overdroegen aan de beveiliging. Het was de best mogelijke reactie”, vertelde een woordvoerster.

Ze benadrukt dat de omstreden stunt met het brandende paard, waar de afgelopen week veel ophef over was, gewoon onderdeel blijft van Raveleijn.

Bekijk hieronder beelden van de actie in de Efteling: