Volledig scherm
OOSTERHOUT - Supermarkten halen hoge omzetten tijdens de feestdagen. © ANP

Winkels mogen straks in Oosterhout ook op eerste kerstdag open

OOSTERHOUT - Boodschappen doen op eerste kerstdag, eerste paasdag, eerste pinksterdag en nieuwjaarsdag. Het college van B en W wil dat ook in Oosterhout mogelijk maken. De supermarkten willen op deze feestdagen graag open, maar niet alle winkeliers zitten er op te wachten.

Quote

Online-bedrijven trekken zich niets aan van de feestdagen. Daarom willen supermark­ten ook open zijn.”

Robin van der Helm, Wethouder Economische Zaken

,,Supermarkten vragen om ruimere openingstijden", zegt wethouder binnenstad en economische zaken Robin van der Helm. ,,De online-concurrentie is groot. Klanten vinden het tegenwoordig normaal om iets te bestellen op een moment dat het hen goed uitkomt. Online-bedrijven trekken zich niets aan van de feestdagen. Zij bezorgen op alle dagen. Daarom willen supermarkten ook open zijn. De klanten vragen er om. Het is heel gek als de economie 24 uur doordraait en jij mag daar als winkel niet aan meedoen. Daarom gaan we met een voorstel naar de gemeenteraad om ook deze feestdagen open te gooien.”

Niet enthousiast

Bert de Haas van winkeliersvereniging Arendshof is niet echt enthousiast. ,,Daar hebben we het als vereniging nog niet over gehad. Ik heb tot nu toe niemand gehoord die hier aan mee wil doen. De animo om op zulke dagen open te gaan, is bij de winkeliers in Arendshof op dit moment niet groot, maar wie weet verandert dat nog in de toekomst.”

Ook voor winkels in het centrum

Van der Helm heeft daar begrip voor. ,,Een heleboel ondernemers zitten hier niet op te wachten. De personeelskosten stijgen ook. Maar als de gemeenteraad akkoord gaat om de verordening aan te passen, geldt de regeling ook voor de winkels in het centrum. Voor degenen die hun winkel op eerste kerstdag willen openen, wordt dat mogelijk.”

Nationale Herdenking

In de nu geldende verordening mogen winkels niet open zijn op eerste kerstdag, eerste paasdag, eerste pinksterdag, nieuwjaarsdag en op 4 mei na 19.00 uur. Het college stelt de raad voor om deze beperking te laten vervallen, zodat ‘alle sectoren gelijke mogelijkheden hebben om op maat invulling te geven aan de eigen dienstverlening.’ Het college vraagt aandacht voor het respecteren van de Nationale Herdenking op 4 mei door twee minuten stilte in acht te nemen. Het voorstel komt dinsdag 26 november in de gemeenteraad aan bod.

Jumbo was de eerste

De eerste supermarkt die op eerste kerstdag open ging was in 2011 de Jumbo in Baarle-Nassau. Daarna volgden er langzaam meer. In 2014 ging het landelijk nog om 200 supermarkten. Inmiddels zijn er in iedere plaats en of meerdere grootgrutters open tijdens de feestdagen.