Volledig scherm
De Marktstraat in Made, waar de vraag is of de bomenrij moet wijken voor het nieuwe centrumplan. Foto Pix4Profs / Johan Wouters © Pix4Profs / Johan Wouters

Winkeliers Made willen inzetten op toerisme om winkelleegstand tegen te gaan

MADE – Het noodplan van raadslid Tim Simons (VVD) om de winkelleegstand in Made tegen te gaan is een goed begin volgens de Madese ondernemers. Maar ze zien ook graag andere punten erin terug, namelijk ‘meer inzetten op recreatie en toerisme om meer mensen te trekken’

,,Ik denk niet dat het haalbaar is om winkeliers genoeg verhuisgeld aan te bieden. Verhuizen is niet zo duur, maar een winkel opnieuw inrichten wel”, aldus John van Gurp (66) uit Made. Hij is de eigenaar van boekenwinkel The Read Shop in Made en doelt met zijn opmerking op de plannen van Tim Simons (VVD) om de winkelleegstand tegen te gaan.

Verhuisfonds

Quote

Juist de inwoners moeten de lokale onderne­mers steunen

René Wolfs, ondernemer, Juweliershuis Made

In deze plannen pleit Simons onder meer voor een verhuisfonds om bestaande winkels naar de Marktstraat te laten verhuizen. Volgens Van Gurp ligt het niet alleen aan de locatie van de winkels. ,,Sommige winkels hebben geen opvolger of hebben te weinig klandizie. De tijd is veranderd en iedereen koopt nu online.”

Kerstverlichting

Dit beaamt René Wolfs (65), eigenaar van Het Juweliershuis in Made. ,,Wij mogen wel de service beiden als er iets kapot is, maar de aanschaf gebeurt veelal online. Als alle winkeliers vertrekken heb je straks ook geen leuke kerstverlichting of extra input voor de carnavalsoptocht meer. Iedereen vergeet even dat de winkeliers dit verzorgen. Het ondersteunen van de lokale ondernemers zou dus niet alleen vanuit toeristen moeten komen maar ook de inwoners zelf.”

Evenementen 

Volgens Van Gurp moet de gemeente meer evenementen en toeristische trekpleister binnenhalen. ,,Als het dorp leeft is het ook leuker voor toeristen om naartoe te komen. Nu is het soms een stille bedoening.”

Wolfs denkt ook dat het voor de levendigheid scheelt als er meer toeristen komen. ,,Maar dan moet je ze als gemeente wel wat kunnen bieden. Anders komen er wel toeristen, maar gaan ze alleen maar richting de Biesbosch en dan heb je nog geen volle winkelstraat.”

Recreatie 

Peter van Dijk zit met zijn witgoedzaak Gebr. Van Dijk al 40 jaar in de Marktstraat. ,,Vroeger was dit een echte uitgaansstraat. Nu het leeft het niet meer zo. Maar voor mijn zaak maakt dat niet uit, want ik richt me niet op dagjesmensen. Ik denk wel dat het goed is dat de gemeente iets gaat doen om te voorkomen dat er meer leegstand komt. Toerisme en recreatie zou een oplossing kunnen zijn.”

Instelling

De eigenaresse van de zaak Joy 4-ever op het Raadhuisplein ziet het niet zo somber in. Volgens haar is de instelling van ondernemers bepalend. ,,Je moet niet bij voorbaat opgeven, maar juist kansen benutten en meegaan met de tijd. Toen ik merkte dat babykleertjes niet goed verkochten omdat mensen dit online bestelden, ben ik overgestapt naar fournituren.”