Volledig scherm
Willy Koumans stond bekend om z'n truien, waarmee hij zijn woonplaats Oosterhout promootte. © Johan van Gurp/Stadsarchief Breda

Willy had de mentaliteit van de Voorhei

OOSTERHOUT - Bij het overlijden van Willy Koumans (65) denken veel mensen aan ‘Willy de Trui’ vanwege de truien waarmee hij zijn geliefde Oosterhout promootte. Hij is echter bekender als de beheerder van de fietsenstalling. 

Willy had alles voor een ander over

,,Tientallen jaren werkte hij via de Wava bij de fietsenstalling”, zegt Henk van Bijnen die Willy als kind leerde kennen. ,,Hij kwam als kind al snoep kopen in onze kruidenierswinkel. Zo lang ken ik hem al. De eerste fietsenstalling stond in de Rulstraat. Daarna is de stalling nog drie keer verhuisd en Willy verhuisde mee. Daar kennen de meeste mensen hem van”, aldus Van Bijnen. ,,Het was een man die met iedereen goed op kon schieten. Hij gaf alles weg. Willy had de mentaliteit van de Voorhei. Alles voor elkaar over hebben. Zulke mensen kom je nog zelden tegen.”

Hij stapte zonder aarzelen bij de burgemeester binnen

Koumans werd op 30 oktober 1953 op de Voorhei geboren. Hij ontwikkelde zich als een organisator. Bij allerlei evenementen hielp hij tientallen jaren mee zoals de wielerwedstrijd de Ronde van Molen of hij zette loterijen en bingo's op voor de voetbalclub, buurthuis de Heidehof, voor de bejaardenvereniging, voor gehandicapten. Als hij iets wilde regelen, stapte hij zonder aarzelen naar de toenmalige burgemeester Helmi Huijbregts. Van Bijnen: ,,Daar kon hij het goed mee vinden en ze hielp hem altijd.”

Kleurentelevisie

De prijzen voor de bingo's praatte hij los bij bedrijven en winkels. Zo haalde hij een keer voor 1500 gulden aan planten van een tuincentrum binnen, een kleurentelevisie van Philips nadat hij het hoofdkantoor had benaderd en een keer zelfs een varken. In 2012 kreeg hij de gemeentespeld voor zijn verdiensten, 45 jaar lang als vrijwilliger en organisator voor allerlei goede doelen.

Gebreide truien

Nationaal viel hij op, omdat hij bij allerlei tv-programma’s in het publiek ging zitten. Zo gauw de afscheidstune klonk, stormde hij het podium op om bloemen aan de presentatrice te geven of een doos Mooie Keetjes van de bakker en vooral om Oosterhout te promoten met gebreide truien met teksten als ‘Oosterhout daar is het te doen’ en ‘Oosterhout daar kun je niet aan voorbij'. Wie de truien voor hem breidde, is niet bekend. Van Bijnen: ,,Zijn moeder was het niet. Het was iemand anders. Ik weet niet wie dat was.” Willy werkte nog jaren in kringloopwinkel 't Klappeijke en was in februari dit jaar nog in dienst bij MidZuid (voorheen Wava) totdat hij ernstig ziek werd. Hij zou dit jaar met pensioen gaan.