Volledig scherm
Het gehavende beeld De Visser van René Frik en Maarten Donders in Doel. © Oliver Preen England.

Wie haalde René Friks kunstwerk De Visser van zijn sokkel in Doel?

DOEL – Wie heeft het beeld De Visser van René Frik in het Vlaamse Doel van zijn sokkel gehaald en verplaatst? En waar is de bijbehorende steen? Vragen waar de Oosterhoutse kunstenaar antwoord op wil.

Volledig scherm
René Frik links bij zijn versie van De Visser in Doel in 2009. © Richard de Nul

Het beeld werd in 2009 in de Visserstraat geplaatst ter vervanging van het originele beeld dat eerder dat jaar vooruitlopend op de totale leegloop van het dorp aan de Schelde werd ontmanteld door een huisvestingsmaatschappij. Als bekend zijn er al langer plannen om Doel te laten wijken voor een nieuw dok in de haven van Antwerpen.

Frik maakte samen met Maarten Donders een nieuw kunstwerk dat in bruikleen werd gegeven. Maar nu is het door onbekenden met geweld van zijn sokkel gehaald. Frik heeft een brief gestuurd naar burgemeester Marc van de Vijver. Frik: “Ik wil weten wat de burgemeester gaat doen om de schade te herstellen.”

Antwoord ontving hij nog niet, ondanks dat de brief al enige tijd geleden werd verstuurd.

Scheldewijding

Frik zal erbij zijn als komende zondag in Doel de 44e Scheldewijdingsfeesten worden gehouden. Tijdens het grote evenement wordt aandacht geschonken aan de hernieuwde hoop die de paar overgebleven inwoners van het dorp mogen koesteren nadat minister Ben Weyts een nieuw toekomstplan presenteerde. Daarin wordt de deur voor behoud van het dorp onder de rook van de kerncentrale op een kier gezet. 

Volledig scherm
René Frik (l) en Maarten Donders op archiefbeeld toen het kunstwerk nog in de maak was. © Johan Wouters