Volledig scherm
Bestuursleden Maria Broos en Marco Welling (vooraan) in de Wereldwinkel aan de Grotestraat in Waalwijk. © Beeld Werkt

Wereldwinkel Waalwijk:'Verhuizen was een gouden zet'

WAALWIJK - 35 jaar bestaat de Wereldwinkel in Waalwijk. En terwijl in het land de ene na de andere Wereldwinkel het loodje legt, floreert de Waalwijkse winkel als nooit tevoren, zegt voorzitter Marco Welling. 

Niet dat de Wereldwinkel in Waalwijk het niet zwaar heeft gehad. Een jaar of vijf geleden was de winkel op sterven na dood. Maar de winkel verhuisde en schudde het oubollige imago van zich af. ,,Sindsdien is onze omzet gigantisch gestegen." 

Verschrikkelijk druk, hebben ze het deze maand. ,,Sinterklaas, Kerst. Soms zouden we willen dat bedrijven over gaan op een paaspakket in plaats van een kerstpakket", grapt Welling. ,,Dan wordt de drukte een beetje verdeeld." 

Alhoewel, vrijwilligers van de Wereldwinkel waren in april al bezig met de kerstpakketten. Twee keer hebben ze nu de decembercadeau's voor het personeel van zorgcentrum Schakelring mogen leveren. ,,2300 pakketten. Dat heeft een enorme impact, ook op onze leveranciers. Een heel dorp is dan bezig met het beschilderen van schalen."

Quote

Er leven in de wereld nog steeds zo'n 1 miljard mensen onder de armoedegrens

Marco Welling, Wereldwinkel Waalwijk

En daar doen ze het voor, de 35 vrijwilligers van de Waalwijkse Wereldwinkel. Kleine producenten in ontwikkelingslanden vooruit helpen.  En já, dat is nog steeds nodig, zegt Welling. 

Natuurlijk, fairtrade-producten zijn tegenwoordig ook te koop in menig supermarkt. ,,Maar er leven in de wereld nog steeds zo'n 1 miljard mensen onder de armoedegrens. Die hebben business nodig, continuïteit, een eerlijk salaris en goede arbeidsomstandigheden." 

  1. De carnavalsbubbel

    De carnavalsbubbel

    Fanatieke carnavalsvierders kennen het gevoel: de carnavalsbubbel. Vanaf 11-11 leef je als wagenbouwer, lid van de raad van elf of sauwelaar in een soort gescheiden wereld. Elk minuut vrije tijd staat in het teken van het leutfeest. Je ademt, leeft en vreet carnaval. Totdat plots op Aswoensdag die bubbel keihard doorgeprikt wordt. Ineens is de prins met de raad van elf niet meer het uithangbord van je stad of dorp. Al zou een plaats als Oosterhout beter af zijn als prins Mienus blijvend aan het roer is in plaats van de gemeenteraad.
  2. Joris van Gool doet in fotofinish op NK 60m indoor mee met grote mannen Garia en Martina

    Joris van Gool doet in fotofinish op NK 60m indoor mee met grote mannen Garia en Martina

    Joris van Gool was zaterdagmiddag in Apeldoorn akelig dichtbij dé sensatie op het NK indoor. In de finale van de 60 meter kregen Christopher Garia en Churandy Martina de 19-jarige atleet uit Rijen pas op de streep te pakken. Alle ieders naam verscheen de eindtijd van 6.70. De fotofinish moest er daarom aan te pas komen in welke volgde ze op het podium mochten. Achter Garia en Martina restte voor Van Gool 'slechts' de derde plaats.