Weinig verzet tegen miljoenenplan azc Gilze, PVV-leider Wilders laat gezicht zien

VIDEOGILZE - 'Asielwaanzin’. Dat vindt PVV-leider Geert Wilders van de verbouwing van het asielzoekerscentrum in Gilze. Die boodschap vond woensdag op een informatieavond op het azc-terrein weinig gehoor. 

Het moest een avond worden om inwoners van Gilze te informeren over de geplande verbouwing van het asielzoekerscentrum. Maar toen meldde PVV-leider Geert Wilders zich per e-mail aan en stond het miljoenenproject ineens volop in de belangstelling.

Om stipt half acht deze woensdagavond komen Wilders en zijn beveiliging het azc-terrein in Gilze op. ,,Ik heb begrepen dat het centrum voor een bedrag van 40 miljoen verbouwd wordt’', zegt de PVV-leider terwijl hij richting de ingang loopt. ,,Daar kun je een paleis van laten bouwen en wel meer dan één. Dat lijkt mij geen goed idee, maar het is altijd goed zelf even te gaan kijken hoe het eruitziet en wat ze van plan zijn.’'

Over de balk

De verbouwing van het azc moet begin volgend jaar van start gaan. De verouderde, monumentale panden op het terrein gaan op de schop, zodat er straks 1200 asielzoekers terechtkunnen, waar er nu 800 wonen. 

In de informatiezaal loopt Wilders langs de panelen en tekeningen. Hij spreekt bezoekers aan. ,,Nederland is knettergek geworden”, blijft de PVV-leider herhalen tegen de verzamelde pers. ,,Verzorgingshuizen zijn gesloten, mensen hebben geen huis en hier worden miljoenen over de balk gesmeten.”

Van verzet lijkt bij de bewoners echter weinig sprake. De plannen liggen er al jaren en zijn al goedgekeurd door de gemeente. ,,Voor mij was het nieuw”, reageert de PVV-leider. Hij las erover bij BN DeStem, besloot om vragen de stellen in de Tweede Kamer én naar Gilze af te reizen. ,,Ik heb hier een handjevol mensen gesproken, zij maken zich zorgen. Op één mevrouw na die er 25 jaar had gewerkt. Dat begrijp ik ook.” Hij is niet in Gilze om mensen te zoeken die protesteren, zegt hij nog. ,,Ik protesteer zelf, ga me hier hard voor maken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Geert Wilders bezoekt informatiemarkt AZC in Gilze. © Pix4Profs/René Schotanus

Heel veel geld

De aanwezigen lijken vooral kritiek te hebben op de communicatie rond de verbouwing. Diana Mickers tegen Wilders: ,,Ons wordt de mond gesnoerd.” Omwonenden krijgen geen antwoord op vragen, legt ze later uit. ,,Er wordt stiekem gedaan.” Mickers is zeker niet tegen het azc, benadrukt ze: ,,Ieder mens moet geholpen worden.” Maar dat het project ‘heel veel geld’ kost, dat is ze met Wilders eens. ,,Dat kan anders.” 

Ook Henk van Kuijk vindt dat de communicatie beter kan. Hij is letterlijk de buurman van het azc. ,,Bewoners worden te weinig betrokken. We willen heel graag weten wat hier straks gebeurt”, zegt hij. Tegen de verbouwing zelf heeft Van Kuijk geen bezwaar. Toen het azc in 1993 in Gilze kwam, was het wel een ‘beladen onderwerp’, vertelt hij. ,,Maar dat kwam meer omdat het nieuw was, dat had tijd nodig.” 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Geert Wilders bezoekt informatiemarkt AZC in Gilze. © Pix4Profs/René Schotanus

Goede opkomst

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, dat de informatieavond organiseerde, is tevreden. Woordvoerder Werner van Bastelaar spreekt met zo’n tachtig bezoekers van een ‘goede opkomst’. De focus lag op Wilders geeft hij toe, maar: ,,Het is goed dat hij zich laat informeren.” Datzelfde zegt burgemeester Jan Boelhouwer. Hij vindt niet dat de informatieavond verstoord is: ,,Er was voor bezoekers voldoende ruimte om in gesprek te gaan.”

Boelhouwer staat vierkant achter de verbouwing, zegt hij nog. Het asielzoekerscentrum heeft volgens hem sinds de komst in 1993 bijna geen incidenten gekend. ,,Het is ook goed voor de lokale economie. Zo doen de bewoners hun boodschappen in de gemeente.” Ook wijst hij op de werkgelegenheid. Op dit moment werken er een vijftigtal mensen op het terrein: ,,Daar komen met de verbouwing tientallen plaatsen bij.”

Voor Wilders weer de auto instapt, neemt hij nog even afscheid van de burgemeester. De PVV-leider voelde zich ‘zeer welkom’. Maar, zegt hij er wel bij: ,,Ik hoop dat de verbouwing niet doorgaat.”

Dit gaat er straks gebeuren
De verouderde gebouwen op het asielzoekersterrein gaan op de schop. Zo moeten de woonunits voor de asielzoekers comfortabeler worden. Elke unit krijgt bijvoorbeeld een eigen keuken waar bewoners zelf kunnen koken.
- Na de verbouwing is er in de monumentale gebouwen plaats voor 1200 asielzoekers, nu wonen er zo'n 800. 
- Ook komen er kantoren bij.
- De planning is dat het COA in oktober de benodigde omgevingsvergunning aanvraagt.
- Bewoners kunnen daarop nog bezwaar aantekenen.
- De start van de omvangrijke bouw is gepland begin 2020 en zal ongeveer vier jaar duren.

Volledig scherm
Wilders spreekt met burgemeester Boelhouwer. © Pix4Profs/René Schotanus
Volledig scherm
Geert Wilders bezoekt informatiemarkt AZC in Gilze. © Pix4Profs/René Schotanus
Volledig scherm
De verbouwing van azc Gilze start begin 2020. De woonpanden krijgen een extra verdieping en worden gemoderniseerd. © COA