Volledig scherm
De opgeslagen kunstgrasmatten aan de Oudeweistraat in Velddriel. Een deel ligt inmiddels bij bedrijventerrein De Geerden. © Marc Bolsius

Weer uitstel gevraagd voor afvoeren tien miljoen kilo kunstgras van Tuf Recycling in Hedel en Velddriel

VELDDRIEL/HEDEL - Er is nog geen zicht op een snelle oplossing voor de rollen versleten kunstgras die illegaal opgeslagen liggen op terreinen in Velddriel en Hedel. Dat bleek vrijdag bij de bestuursrechter in Arnhem.

De terreineigenaren hebben het afgeschreven kunstgras opgeslagen voor Tuf Recycling uit Dongen, die het zelf ook niet meer kwijt kon.

De gemeente Maasdriel heeft de terreineigenaren uit Hedel en Velddriel een dwangsom opgelegd en eist dat de tien miljoen kilo kunstgras wordt opgeruimd. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. De rechter gaf eind januari tot 1 juli extra tijd aan de terreineigenaren om een oplossing te vinden en schortte de dwangsom op. Die termijn is inmiddels verstreken. 

Kostbare oplossing

Aanvankelijk leek Re-Match in Denemarken de enige partij die het kunstgras zou kunnen verwerken. Een kostbare oplossing, dus zochten de terreineigenaren ook naar andere mogelijkheden.

In Nederland zijn er inmiddels partijen die kunstgras kunnen verwerken, maar een alliantie van leveranciers en aannemers uit de kunstgrasbranche heeft daar voorrang.

Estland

De terreineigenaren hebben uiteindelijk een bedrijf gevonden in Estland, met een dochteronderneming in Nederland, die garandeert dat het kunstgras uiterlijk eind 2020 is opgeruimd.

De rechter liet al doorschemeren dat die termijn echt veel te lang is en ook de gemeente toonde zich niet bepaald tevreden. ,,Dit zijn halfslachtige pogingen om tot een oplossing te komen'', vond de raadsman van de gemeente Maasdriel, die de overeenkomst met het Estse bedrijf ook nog eens 'onduidelijk' noemde. ,,Het is allemaal te laat en niet concreet."

Alles aan gedaan

De raadsman van de terreineigenaren liet weten dat ze er alles aan gedaan hebben om een oplossing te vinden. Een deel van de kunstgrasmatten is verplaatst naar bedrijventerrein De Geerden in Velddriel. ,,Daar ligt het goed en zijn er ook geen gevolgen voor het milieu", betoogde de raadsman. Maar de vergunning voor opslag op deze locatie is nog niet rond. Dat kan ook nog wel even duren, want er is een Bibob-onderzoek gestart naar de integriteit van de vergunningaanvrager. 

De raadsman van de terreineigenaren vroeg de rechter om nieuw uitstel, tot zes weken na de uitspraak in de Bibob-procedure. Of die extra tijd wordt gegund, zal vrijdag 12 juli duidelijk worden. Dan doet de bestuursrechter uitspraak in deze zaak.