Volledig scherm
Dieven hebben toegeslagen op de begraafplaats van Broederhuis Glorieux. Zij gingen ervandoor met een kruisbeeld. Foto Jan Stads / Pix4Profs © JAN STADS

Weer beeld gestolen in Dongen

UpdateDONGEN - Wederom is er een beeld gestolen in Dongen. Dit keer gaat het om een kruisbeeld, dat verdwenen is van de begraafplaats van het voormalige Broederhuis Glorieux aan de Beneluxlaan in Dongen.

Woordvoerder Jiske van Pelt van de politie Midden- en West-Brabant bevestigt dat de diefstal zondagmiddag rond halfvier is gemeld. ,,Maar dat zegt nog niets over het tijdstip dat het beeld gestolen is. Dat kan best eerder dan het afgelopen weekend zijn geweest”, aldus Van Pelt.

Zij verwijst daarbij naar het feit dat het park waar de begraafplaats ligt, niet vrij toegankelijk is voor publiek. Het park ligt ingeklemd tussen de achterkanten van woningen aan de Beneluxlaan, de GGZ-instelling Breburg en het voormalige klooster van de Witte Paters aan de Heuvelstraat.

Buurtonderzoek

De politie heeft na de melding van de diefstal een buurtonderzoek uitgevoerd rond de entree van de begraafplaats aan de Beneluxlaan. Of het bij deze diefstal, net als bij een aantal eerdere diefstallen deze maand, om een bronzen beeld gaat, kan Van Pelt niet vertellen.

Woonstichting Leystromen in Rijen is eigenaar van het Broederhuis, het bijbehorende park en de begraafplaats. De woonstichting kan op dit moment nog niet reageren op de diefstal.

Eerder deze maand werden beelden gestolen in Dongen, ’s Gravenmoer en Breda. 

In Kaatsheuven werd het beeld 'Het meisje kijkt naar de horizon' gestolen. Het beeld verdween in de nacht van zondag op maandag van het terrein van het Van Haestrechtcollege in Kaatsheuvel.

Bij twee beelden, in Dongen en Raamsdonk, bleeft het bij een poging tot diefstal. Wel raakten de beelden zwaar beschadigd, omdat de dieven geprobeerd hadden de kunstwerken met een slijptol van hun sokkel te krijgen.