Volledig scherm
Kees Steenvoorden (met hoed) spreekt verzamelde wijkbewoners toe © Rene Van Peer

Wantrouwen overheerst bij open dag Glorieux Leystroom over komst arbeidsmigranten

DONGEN - De gemoederen liepen soms hoog op tijdens de open dag in Broederhuis Glorieux. Bewoners van de aangrenzende wijk kregen informatie over de plannen om er tegen de honderd Poolse migranten te huisvesten. Wantrouwen vierde de boventoon. Er werden zelfs wat gele hesjes gesignaleerd.

"Wij zijn tegen." Kees Steenvoorden, bewoner van de wijk achter de Triangellaan, wond er geen doekjes om. Eigenaar Leystromen van Glorieux en de beoogde gebruiker, uitzendbureau voor Poolse migranten E&A, hielden zaterdag presentaties in het gebouw waar al maanden druk gewerkt wordt om het klaar te maken voor bewoning. Steenvoorden, net als verscheidene bezoekers gehuld in een geel hesje, was niet alleen faliekant tegen het huisvesten van migranten. Met zijn medestanders liet hij zien dat hij geen vertrouwen had in de betrokken instanties. "Er was hier al eerder tijdelijke bewoning. Toen werd er gedeald en waren er feesten. En nu zijn ze hier al weken aan het verbouwen zonder dat de gemeente er iets van af weet. Als hier honderd mensen zitten die niets te doen hebben, krijg je ruzies en bakken herrie. Waarom komt hier geen permanente bewoning? Je moet dit niet willen."

Bezoekers voelen zich gepasseerd

Hij verwoordde daarmee het sentiment van veel bezoekers. Die voelen zich gepasseerd, mede doordat Bouwvast Beheer BV, het bedrijf dat Glorieux beheert, al in november begonnen was met het opknappen van het pand. Daardoor hebben ze het gevoel gekregen dat alles al bekokstoofd was, zonder dat zij er in gekend waren. Een vertegenwoordiger van het bedrijf bestreed dat. "We zijn een onderneming. Dat wil zeggen dat we risico's nemen. We hebben investeringen gedaan, en zijn begonnen met opknappen, ook al is er nog geen besluit genomen over de huisvesting."

Bas de Cock van E&A probeerde in zijn presentatie vertrouwen te wekken bij de bewoners. "Er zijn strikte huisregels. En twee beheerders die vierentwintig uur per dag aanwezig zijn. We hebben niet alleen mannen van 18. We zien een ontwikkeling naar zestig procent mannen en veertig procent vrouwen. Er zitten ook stelletjes bij. Het is beter hen in complexen als dit onder te brengen dan in rijtjeshuizen. Bovendien halen we onze mensen uit Polen op in bussen. Het is niet de bedoeling dat ze met eigen auto's gaan rijden, die ze ook nog moeten parkeren."

Tijdens zijn verhaal moest hij opboksen tegen een hardnekkig tegenstribbelend publiek. Toen De Cock zei dat hij liever oudere mensen huisvest, werd er gemopperd. "Dongense ouderen, zeker." Toch waren er ook andere geluiden te horen."Ik heb geen probleem met de mensen die hier komen", zei een vrouw. "Die heftige reacties zijn gebaseerd op angst." E&A was er helder over: als er geen vergunning komt, komen er ook geen migranten. Dan ligt de bal weer bij de gemeente. Die moet van de provincie toch een aantal migranten onderbrengen.

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.