De linten aan de Keiweg.
Volledig scherm
De linten aan de Keiweg. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

'Waarom deze plastic soep in de Oosterhoutse binnenstad?'

OOSTERHOUT - Rob Beckers was enigszins verbaasd toen hij zaterdag voor het eerst de kleurige linten aan de Oosterhoutse Keiweg zag. ,,Waarom hangt deze plastic soep in de binnenstad?", vroeg hij zich direct af.

Beckers, lid van de Werkgroep Oosterhout DUURZAAM, stuurde een tweetje de wereld in: ,,Woensdag 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid. Is dit biologisch afbreekbaar spul? Of 100% recyclebaar?"

Langere duur

,,Het is plastic", vertelt initiatiefnemer Rien Joosen, die met zes kilometer aan kleurlint sfeer wil brengen in de stad. ,,We hebben meerdere materialen bekeken, plastic kwam als beste uit de bus. Het moest bestand zijn tegen regen. Veilig; bezoekers lopen eronder door."

Of het honderd procent recyclebaar is, weet hij niet. ,,De suggestie om biologisch afbreekbaar plastic te gebruiken, neem ik heel graag mee voor volgend jaar." Hij benadrukt wel: ,,Al onze materialen zijn voor de langere duur. We zoeken steeds een andere bestemming, gooien niets zomaar weg."

Hergebruik

Neem, zegt hij, de plastic ballen die deze zomer het centrum sierden: ,,Daar gaan we de volgende keer piramides mee bouwen." En: ,,De sierparaplu's gebruiken we ook meerdere jaren. Daarna gaan ze naar de organisatie van de Jaarmarkt Den Hout, die er het terrein mee versiert."

,,Hergebruik is natuurlijk altijd goed", reageert Beckers desgevraagd. Maar, geeft hij de organisatie nog wel mee: ,,Zolang de consument plastic blijft kopen, wordt er meer geproduceerd en is het onvermijdelijk dat het uiteindelijk in de natuur terechtkomt."