Volledig scherm
Dollemansdagen in Raamsdonk. Ooit een tentfeest met zeskamp op zondag, tegenwoordig een groot festival met op zaterdagavond optredens in maar liefst vijf areas. De Dollemansstraat (op de foto) is het straatje van de entree richting de rest van het terrein, waar onder andere een karaoke-bar, de garderobe, EHBO en muntverkoop zijn te vinden. © Pix4Profs / Johan Wouters

Waardering voor aankleding Dollemansdagen in Raamsdonk

RAAMSDONK - Voor een hardstyle- of hardrockfeest zou Don Musters zijn kapsel intact hebben gelaten. Maar voor het feestje op de Dollemansdagen, zaterdagavond in Raamsdonk, heeft hij zijn haar het air van een soort vetkuif gegeven - zonder vet. Wellicht heeft hij daarmee ook succes bij de andere sekse. ,,Vrouwen uit een dorp, ik ben benieuwd. Misschien zijn die toch anders dan uit de stad", zegt de Oosterhouter. 

Musters valt meteen wat op. ,,Ze hebben het hier fantastisch aangekleed", wijst hij naar een silo die samen met strobalen tussen twee tenten is geplaatst. ,,Ook in de tenten hebben ze daar erg veel aandacht aan besteed. Bij een stadsfeest heb je dat niet. Zetten ze een tent op, een podium erin. Band en publiek erin, klaar." 

Het valt inderdaad op hoeveel tijd, geld en energie is gestoken aan de aankleding. Zo wordt de naam - The Barn a real western experience - volledig waargemaakt. Er staat een ouderwetse tractor binnen. Kratten waar de familie Verschuren, de buren van de Dollemansdagen, de broccoli in oogst, staan verspreid in de tent. Spades, een riek, oliedrums - zelfs gebruikt als lampenkap - en de swingende muziek van Ivy Linn and the Left Hand Gamblers maken het sfeertje compleet. 

Topavond

Om acht uur druppelen de eerste bezoekers het feestcafé binnen om DJ Joeri aan het werk te zien. Damon van Beek uit Raamsdonk gaat met zeventien maats van carnavalsvereniging Oké er een geweldige avond van maken, zo heeft hij zichzelf beloofd. 

Quote

Dat zo'n klein dorp zo iets groots op kan zetten, dat is prachtig.

Damon van Beek

,,Samen met andere carnavalsclubs hebben we er afgelopen week keihard aan gewerkt om het zo mooi mogelijk te maken. Dat is heel goed gelukt. Het Dollemansstraatje ziet er prachtig uit, de tenten ook. Het wordt een topavond, zeker weten", zegt hij, biertje in de hand. Hij is trots op de Dollemansdagen. ,,Dat zo'n klein dorp zo iets groots op kan zetten, dat is prachtig.” Minder fraai: het regent. Van Beek: ,,Maakt niet uit, je kunt overal droog staan." 

Zoals in het Karaoketheater, waar behoorlijk wat festivalgangers naartoe zijn gevlucht. Ontsnappen, dat thema snijdt toevallig ook een stand-up comedian aan. ,,Mijn opa heeft nog vluchtelingen geholpen. Hij was in een Chinees restaurant, vloog de keuken in de fik. Had-ie tegen die Chinees geroepen dat hij maar beter kon vluchten." Kennelijk een beetje flauw, hij oogst slechts een vluchtig applaus.