Volledig scherm
Bert-Jan de Ronde, voorzitter van VV Oosterhout, op het hoofdveld van de club. © Johan Wouters

VV Oosterhout in startblokken voor nieuwbouw na verwoestende brand

OOSTERHOUT - "Het lijkt voor de buitenwereld misschien of er weinig gebeurt, maar niets is minder waar. De afgelopen maanden is keihard gewerkt aan de voorbereiding voor de wederopbouw."

Voorzitter Bert-Jan de Ronde van voetbalvereniging Oosterhout heeft de blik weer op de toekomst gericht. In een van de noodgebouwen op het complex van 'zijn' club kijkt hij nog een keer terug op die fatale nacht van 1 oktober vorig jaar: "Je gaat door de grond. Je komt aan en je ziet een paar kleine vlammetjes. In een mum van tijd staat alles in lichterlaaie en is het weg."

Nog steeds is de oorzaak van de grote brand, die het clubgebouw van VV Oosterhout in de as legde, niet bekend: "Het begon in een meterkast in de keuken, dat is wat we weten. Maar wat het nou veroorzaakt heeft..."

De dag na de brand komen de meeste leden naar de plek des onheils. "Ik heb veel volwassenen met tranen in de ogen zien staan", weet De Ronde nog. Het clubhuis stond er nog geen drie jaar, op het nieuwe sportcomplex De Contreie.

Een klein half jaar na de brand kan er op het complex weer 'gewoon' worden gevoetbald. Meteen nadat VV Oosterhout, met ruim 700 leden de tweede club van de stad, alles kwijt was, schoot de gemeenschap te hulp met praktische en morele steun.

Getraind kon er worden op de velden van SCO en de KMA in Breda. Concurrerende vereniging TSC stelde ballen en ander materiaal ter beschikking. "SCO heeft ons meer dan goed ontvangen", zegt De Ronde. "De banden met TSC zijn van oudsher niet zo warm, maar ook van die kant alle steun. En de saamhorigheid binnen de eigen vereniging was enorm. Iedereen was aangedaan door wat er gebeurd was."

Half november stond de noodvoorziening op De Contreie en kon er weer worden gespeeld. Een geluk bij een ongeluk, letterlijk: VV Oosterhout had de verzekeringen uitstekend op orde. "Daarmee is niet alleen de directe schade van de brand gedekt, maar ook alles wat er na afloop nog bij komt kijken", legt De Ronde uit.

Intussen loopt de aanvraag voor een nieuwe bouwvergunning. "Ik verwacht dat de aannemer binnen drie weken aan de slag kan", zegt de voorzitter.