Judith Vermeulen, eigenaar van bedrijven Vekon in Made en Opera in Moerdijk.
Volledig scherm
Judith Vermeulen, eigenaar van bedrijven Vekon in Made en Opera in Moerdijk. © René Schotanus/Pix4Profs

Vrouwen op de werkvloer: 'Je krijgt de hele dag commentaar'

MADE – ‘Kekke laarsjes’. ‘En vergeet de handen op de heupen niet’. Het zijn woorden waarvoor Ron Tenge door het stof moest. De directeur van de Academie voor Veiligheid en Bestuur van Avans in Breda en Den Bosch biedt zijn excuses aan zakenvrouw Judith Vermeulen aan.

Kristel Groenenboom poseert tussen de containers van haar bedrijf.
Volledig scherm
Kristel Groenenboom poseert tussen de containers van haar bedrijf. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Hij plaatste een reactie onder een artikel op LinkedIn waarin Vermeulen pleit voor meer vrouwen in de techniek. Hem viel echter vooral de kledingkeuze op en wijze waarop Vermeulen op de foto staat.

Een storm aan reacties volgde. Zowel online als op de redactie leeft het onderwerp. Waarom zegt iemand zoiets? ‘Ouderwets’, ‘Tenge heeft kennelijk bedacht dat vrouwen er niet vrouwelijk uit mogen zien’ en ‘Waarom mag je niet mooi op de foto staan bij een artikel over je succesvolle bedrijf? Wie denkt nu in stereotypen?’.

De reactie van de directeur schiet ook Kristel Groenenboom, eigenaar Container Service C. Groenenboom in Oosterhout, in het verkeerde keelgat. ,,Het is seksistisch en zo’n typisch voorbeeld wat in mijn boek ‘Mag ik meneer Kristel even spreken’, voorkomt. Ik vind de foto trouwens heel netjes en begrijp niet dat dit beeld deze reactie uitlokt. Iedereen wil gerespecteerd worden om kennis en kunde. Dit mag niet afhangen van een kledingkeuze. Je moet jezelf zijn en dragen wat je wil.”

Quote

Vrouwen worden harder afgerekend op overdres­sed of underdres­sed zijn

Kristel Groenenboom, eigenaresse Container Service C. Groenenboom

Groenenboom geldt als ervaringsdeskundige. Ze schreef recent nog een column over het onderwerp voor een managementtijdsschrift: ‘Vrouwen worden ook harder afgerekend op overdressed of underdressed zijn. Een man zonder stropdas is geen probleem. Zit je haar niet goed, het hele kantoor merkt het op. Zijn je benen te dun of heb je vandaag een fluo geel T-shirt aan: je krijgt de hele dag commentaar’.

'Een man had anders geposeerd'

Toch begrijpen veel lezers Tenges reactie wel. ‘Ik denk dat een man anders had geposeerd. Maar het is geen reden om onoorbare opmerkingen te maken’, ‘Inhoudelijk heeft hij beslist een punt, zijn woordkeus was ongelukkig’.

Maar over een ding is iedereen het eens: een man in zijn functie die dit soort uitspraken doet? ‘Had ik niet verwacht van een leidinggevende bij een instelling voor Hoger Beroepsonderwijs’, ‘Ga niet ontkennen dat ik vond dat mevrouw er geweldig uitzag op de foto, maar daar ga je als directeur van Avans toch zo niet mee om’ en ‘Onbegrijpelijk dat iemand in zo'n positie zo reageert’.

'Ik betreur de ontstane commotie' 

Gisterochtend plaatste Tenge een nieuwe post om zijn excuses aan te bieden: ‘Ik betreur de commotie die is ontstaan naar aanleiding van mijn reactie (zie kader). Ik ben er mij van bewust dat ik mij niet handig heb uitgedrukt en dat mijn reactie anders overkomt dan de bedoeling was.’ Avans Hogeschool kwam met dezelfde persverklaring naar buiten. Verder wilde de hogeschool niet op de kwestie reageren.

Judith Vermeulen geeft aan het hier verder bij te laten. ,,Ik accepteer de excuses van Tenge en Avans. De opmerking ging niet over de inhoud van het artikel en ik had liever zijn verhaal via de mail gehad dan in het openbaar, maar nu is het klaar”, aldus Vermeulen.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Aanbesteding valt duurder uit, verbouwing cultureel centrum De Boodschap in Rijen vertraagd
    PREMIUM

    Aanbeste­ding valt duurder uit, verbouwing cultureel centrum De Boodschap in Rijen ver­traagd

    RIJEN - De verbouwing van Cultureel Centrum De Boodschap in Rijen loopt vertraging op. De aanbesteding van de plannen is fors duurder uitgevallen dan eerder ingeschat. Reden dat betrokken partijen (gebouwbeheerder CCGR, gemeente en Theek 5) opnieuw om de tafel gaan om een alternatief te ontwikkelen. Dat blijkt uit een memo dat het college van B en W aan de gemeenteraad heeft gestuurd.