Volckaert Oosterhout heeft een CRDL: Contact maken via een houten ei

VideoOOSTERHOUT - Het is van hout en heeft een bibliotheek vol herkenbare geluiden. Sinds dinsdag is het Oosterhoutse verpleeghuis de Volckaert, afdeling Heuvel, in het bezit van een CRDL. 

 ,,Het is een interactief instrument, speciaal voor mensen met dementie die moeilijk of niet kunnen communiceren met de buitenwereld", vertelt Carla Hofkens, zorgcoördinator bij Volckaert. CRDL is afgeleid van het Engelse woord voor wieg: cradle.

Eivormig

Het apparaat - eivormig en van hout - wordt gebruikt door tenminste twee mensen. Zij leggen ieder een hand op de CRDL, met de andere hand raken ze elkaar aan. ,,Zo ontstaat er een kringetje en komt er geluid uit het apparaat." Van stadsgeluiden tot huiselijke klanken. ,,Alles is herkenbaar."

Hofkens vervolgt: ,,We hebben hier twintig bewoners, waarvan vijf in het laatste stadium van dementie. Met hen communiceren, lukt eigenlijk niet meer. Dat kan voor familie heel lastig zijn. Doordat de bewoners vooral reageren op aanraking, kun je met de CRDL wél een reactie uitlokken."

Grotere ogen

Quote

Bij de ene bewoner worden de ogen groter, de ander gaat bewegen.

Carla Hofkens, zorgcoördinator

Hofkens, die zich samen met collega Samira Hab-Rih heeft ingezet voor de komst van het apparaat, ontdekte de CRDL door een filmpje op internet. Zo is het balletje gaan rollen. Het apparaat werd zo'n twee jaar geleden gelanceerd en wordt inmiddels door instellingen in het hele land gebruikt.

Dat het apparaat werkt, bleek volgens Hofkens wel toen de CRDL twee maanden geleden op proef op de afdeling was. ,,Bij de ene bewoner werden de ogen groter, de ander ging bewegen. Mevrouw Snijders praatte nog een half uur door, terwijl je normaal met haar geen gesprek kan voeren."

Duur ding

De verpleegkundigen gaan aan de slag met de CRDL, maar het is volgens Hofkens ook vooral de bedoeling dat familieleden het apparaat gebruiken. ,,We zullen hen daarin de eerstkomende tijd begeleiden. We zetten 'm wel ergens veilig weg, in een kast. Het is een duur ding, zonde als ie per ongeluk valt."

Een familielid, wiens vrouw al anderhalf jaar in Buurstede verblijft, gaat de CRDL 'zeker proberen' ,,Ik begrijp niet altijd alles wat mijn vrouw zegt. Nu probeer ik door middel van foto's contact met haar te maken. Maar het is mooi om het ook met geluid te doen.'' 

Carla Hofkens van De Volckaert in Oosterhout gebruikt de CRDL samen met mevrouw Snijders.
Volledig scherm
Carla Hofkens van De Volckaert in Oosterhout gebruikt de CRDL samen met mevrouw Snijders. © Foto René Schotanus/Pix4Profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Tevredenheid over meevallen tekort gemeente Dongen

    Tevreden­heid over meevallen tekort gemeente Dongen

    DONGEN - “We zijn op tijd begonnen met ombuigingen, anders had het tekort op kunnen lopen tot drie miljoen”, zegt de Dongense wethouder René Jansen. Gisteren presenteerde hij de jaarcijfers over 2019. “Als ik zie waar we vandaan komen, kan ik alleen maar tevreden zijn. We hebben een olietanker bij wijze van spreken een slag laten draaien. We hadden zelfs de begroting in balans kunnen hebben. Maar de pensioenregeling voor politieke ambtsdragers en het sociaal domein bleken onvoorspelbare grootheden te zijn. Toch zijn we ons niet rot geschrokken.”