Blije vrijwilligers bij de nieuwe bus voor Goeie Kost, vlnr Cees Kooijmans, Nancy Coutteau, Edith Verkooijen en Ineke Cormelissen.
Volledig scherm
Blije vrijwilligers bij de nieuwe bus voor Goeie Kost, vlnr Cees Kooijmans, Nancy Coutteau, Edith Verkooijen en Ineke Cormelissen. © Jan Stads/Pix4Profs

Voedselcollectief Goeie Kost kan vooruit met superblitse bus

LAGE ZWALUWE - De Berlingo bestelwagen van Goeie Kost kan nu echt de deur uit. Sinds afgelopen week bezit het voedselcollectief een gekoelde bus waarmee ze biologische producten bij leveranciers op kunnen halen en naar de afhaalpunten kunnen brengen.

Quote

Het idee dat ook Jan Modaal biologisch kan eten vinden wij belangrijk

Edith Verkooijen

,,Een superblitse bus waar we weer jaren mee vooruit kunnen’’, zegt vrijwilliger Edith Verkooijen blij tijdens de officiële overdracht. Want er zullen wat ritjes mee gereden gaan worden: op donderdag haalt Goeie Kost bij lokale leveranciers bestellingen en verpakt ze in de pakketten die op vrijdagmiddag door klanten bij verschillende punten kunnen worden opgehaald.

Het aantal bestelling neemt toe. De kwaliteitseisen ook. De bus, verkregen door Stichting Mobiliteit voor Iedereen (MVI) met behulp van sponsoren, is dan ook een welkome toevoeging.

Goedkoop ingekocht

,,We willen overal het beste uithalen en wat betreft eten maken we er soms een potje van”, zegt Helmer de Vries van Stichting MVI. Het is een exotisch uitstapje voor de organisatie die zich normaal vooral bezighoudt met zorgbussen. ,,Dit financieringsmodel is hetzelfde”, aldus de Vries. ,,Wij kunnen de bus goedkoop inkopen en leveren.”

Voedselcollectief Goeie Kost draait volledig op vrijwilligers en wil dat ook kleinschalig houden. Met lokale leveranciers en klanten staat het voor biologisch eten uit de buurt. ,,Het idee dat ook Jan Modaal biologisch kan eten vinden wij belangrijk”, zegt Verkooijen.

Vijftig pakketten per week

In 2015 startte ze met vier vrijwilligers. Inmiddels zijn dat er 25 en samen met 16 ondernemers verkopen ze zo’n vijftig pakketten per week. In de gemeente Drimmelen zelf, maar ook de vraag uit Breda groeit. ,,Je merkt dat mensen zich steeds bewuster worden van wat ze de natuur en zichzelf aandoen met producten uit de supermarkt”, zegt Verkooijen. ,,Ik hoop dat deze tendens zich voortzet.”

Quote

Mensen worden steeds bewuster van wat ze de natuur en zichzelf aandoen met producten uit de supermarkt

Edith Verkooijen