Voedselbank krijgt meer klanten

OOSTERHOUT - De voedselbanken laten met ingang van januari dit jaar meer mensen toe. De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken heeft de regels verruimd, zodat meer mensen in aanmerking komen voor gratis voedselpakketten. En dat is 'een goede zaak', zo vinden de voedselbanken in de regio Oosterhout en Breda. Het is nog niet bekend hoeveel extra klanten er dit jaar bijkomen. ,,Het kan maanden duren voor we dat weten", zegt Jan Kooijman van Goederenbank De Baronie. De Goederenbank verstrekt wekelijks naast voedsel ook huishoudelijke spullen in Oosterhout, Dongen, Geertruidenberg en Drimmelen aan 250 mensen. Ook in Breda hebben zich nog geen nieuwe klanten gemeld. ,,Daar is het nog te vroeg voor. De meeste mensen komen binnen via het maatschappelijk werk of via de Kredietbank. Daar worden zij gescreend. Daarna komen ze pas naar ons", zegt Thijs Verhees van de Voedselbank Breda. Op dit moment helpt de Voedselbank in Breda duizend mensen, maar dat worden er zeker meer. ,,We hebben gehoord dat mensen die vorig jaar buiten de boot vielen, opgelucht zijn, omdat ze nu waarschijnlijk wel in aanmerking komen."  

Alleenstaanden die na het betalen van de vaste lasten (huur, energie, water, verzekeringen) nog 200 euro per maand 'leefgeld' overhouden, mogen bij een voedselbank eten halen. Voor ieder bijkomend gezinslid gaat dit bedrag met 80 euro omhoog. Een samenwonend stel met twee kinderen mag maandelijks niet meer overhouden dan 440 euro. Dat moeten afnemers aantonen voordat ze eten meekrijgen. Tot 1 januari 2017 lag de drempel op 180 euro voor een alleenstaande. Door de verhoging van dit bedrag naar 200 euro hoopt de voedselbank meer mensen te helpen. 

De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken denkt dat de ruimere opzet verantwoord is, omdat er nieuwe contracten met de supermarktketens zijn afgesproken. ,,We krijgen structureel meer voedsel binnen. Daarom durven we het aan", zegt de Oosterhoutse Pien de Ruig, woordvoerder van de Nederlandse Voedselbanken. Kooijman van Goederenbank de Baronie is blij met de nieuwe koers maar plaatst wel een stevige relativering. Kooijman: ,,Het is prettig dat meer mensen bij ons terechtkunnen, maar de arbeidsmarkt is voor deze doelgroep slecht. En ze zitten nog steeds heel krap bij kas."