Volledig scherm
Tientallen mensen beleven deze avond hoe het is op de vlucht te zijn. © Marcel Otterspeer / pix4profs

Vluchtweg 2017 in Drimmelen: Opgejaagd worden, het kan iedereen gebeuren

Vier stoeten met tientallen 'vluchtelingen' lopen door Drimmelen. Een reis met een duidelijke bestemming, richting een verhaal met een onzeker einde.

Op hun jassen zitten blauwe vergeet-mij-nietjes: het symbool voor herdenking en verbinding en meteen het toegangskaartje voor Vluchtweg.

Het is een lange wandeling naar de loods van Rasenberg in Wagenberg. In elke dorpskern start een groep. En iedere groep heeft een deel van een vrijheidsfakkel bij zich, Ze treffen elkaar bij de schuur.

De vier tochten moeten zo de verbroedering van lichaam en geest symboliseren. ,,We willen dat mensen letterlijk en figuurlijk naar elkaar toe lopen", zegt Petra Kimmel. Samen met Jolanda van Bragt en Theo den Exter nam ze namens Stichting Drimmelen Connect! het initiatief voor Vluchtweg.

Het ervaren van emoties vanwege uitsluiting; het is een belangrijk doel van de avond. Wat ervaar je als je op de vlucht moet? Acteurs leggen het publiek deze vraag voor door middel van toneel, film en eigentijdse popmuziek. Een interactieve voorstelling met jonge spelers uit de regio. Een moderne manier van herdenken, die jongeren moet aanspreken.

Het gepraat verstomt wanneer de groepen een controlepost passeren. Gele stickers met een blauw kruis worden uitgedeeld. ,,Plak deze op en wees stil vanaf hier", zegt een man met een zwarte zonnebril. ,,Toch een beetje dat gevoel van een Jodenster", klinkt vanuit het publiek. De sticker, het teken van uitsluiting, vormt de rode draad van de voorstelling.

Het is een avond in het teken van machthebbers, onderdrukten en hun helpers. ,,We houden expres in het midden wie dat zijn. Het kan iedereen overkomen dat hij of zij in een bepaalde positie terechtkomt", zegt Kimmel.

Alle speldjes waren vanmiddag al op. Aan de deur werden nog zo'n vijftig toegangsbewijzen verkocht. Ruim achthonderd man treedt de donkere loods binnen. Mannen apart van vrouwen en kinderen. Het maakt indruk. Een groot scherm met filmbeelden, afgewisseld met live-muziek en het gesproken woord vullen de avond.

Het is de machthebber die uiteindelijk overwint. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. ,,Dit is een Vier- 5 mei evenement. We hopen dat de viering van de vrijheid hier op 5 mei een extra dimensie door krijgt. Het besef dat we vrij zijn, is een groot goed."

Volledig scherm
De avond wordt gevuld met fimbeelden, het gesproken woord en live-muziek. © Marcel Otterspeer / pix4profs
Volledig scherm
© Marja Klein Obbink
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Als wel ergens de burgemeester persoon van het jaar is, dan is het in Oosterhout
    PREMIUM
    Column

    Als wel ergens de burgemees­ter persoon van het jaar is, dan is het in Oosterhout

    Als wel ergens de burgemeester ‘persoon van het jaar‘ is, dan is het in Oosterhout. Marcel Fränzel ontpopte zich daar in zijn tien maanden als waarnemend burgemeester tot kameraad van alle inwoners. Iemand die uit oprechte belangstelling een praatje met je maakt in het zwembad of tijdens carnaval. Dat altijd vriendelijke maatje hadden de mensen wel nodig. Want de stad trok begin dit jaar vooral negatieve aandacht, nadat bleek dat Stefan Huisman als burgemeester handtastelijk was richting vrouwen en bacootjes als koffie dronk. Uiteraard moest Huisman het veld ruimen.