Volledig scherm
Tientallen mensen beleven deze avond hoe het is op de vlucht te zijn. © Marcel Otterspeer / pix4profs

Vluchtweg 2017 in Drimmelen: Opgejaagd worden, het kan iedereen gebeuren

Vier stoeten met tientallen 'vluchtelingen' lopen door Drimmelen. Een reis met een duidelijke bestemming, richting een verhaal met een onzeker einde.

Op hun jassen zitten blauwe vergeet-mij-nietjes: het symbool voor herdenking en verbinding en meteen het toegangskaartje voor Vluchtweg.

Het is een lange wandeling naar de loods van Rasenberg in Wagenberg. In elke dorpskern start een groep. En iedere groep heeft een deel van een vrijheidsfakkel bij zich, Ze treffen elkaar bij de schuur.

De vier tochten moeten zo de verbroedering van lichaam en geest symboliseren. ,,We willen dat mensen letterlijk en figuurlijk naar elkaar toe lopen", zegt Petra Kimmel. Samen met Jolanda van Bragt en Theo den Exter nam ze namens Stichting Drimmelen Connect! het initiatief voor Vluchtweg.

Het ervaren van emoties vanwege uitsluiting; het is een belangrijk doel van de avond. Wat ervaar je als je op de vlucht moet? Acteurs leggen het publiek deze vraag voor door middel van toneel, film en eigentijdse popmuziek. Een interactieve voorstelling met jonge spelers uit de regio. Een moderne manier van herdenken, die jongeren moet aanspreken.

Het gepraat verstomt wanneer de groepen een controlepost passeren. Gele stickers met een blauw kruis worden uitgedeeld. ,,Plak deze op en wees stil vanaf hier", zegt een man met een zwarte zonnebril. ,,Toch een beetje dat gevoel van een Jodenster", klinkt vanuit het publiek. De sticker, het teken van uitsluiting, vormt de rode draad van de voorstelling.

Het is een avond in het teken van machthebbers, onderdrukten en hun helpers. ,,We houden expres in het midden wie dat zijn. Het kan iedereen overkomen dat hij of zij in een bepaalde positie terechtkomt", zegt Kimmel.

Alle speldjes waren vanmiddag al op. Aan de deur werden nog zo'n vijftig toegangsbewijzen verkocht. Ruim achthonderd man treedt de donkere loods binnen. Mannen apart van vrouwen en kinderen. Het maakt indruk. Een groot scherm met filmbeelden, afgewisseld met live-muziek en het gesproken woord vullen de avond.

Het is de machthebber die uiteindelijk overwint. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. ,,Dit is een Vier- 5 mei evenement. We hopen dat de viering van de vrijheid hier op 5 mei een extra dimensie door krijgt. Het besef dat we vrij zijn, is een groot goed."

Volledig scherm
De avond wordt gevuld met fimbeelden, het gesproken woord en live-muziek. © Marcel Otterspeer / pix4profs
Volledig scherm
© Marja Klein Obbink
  1. Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop  Den Hout zingt het woord voor woord mee

    Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop Den Hout zingt het woord voor woord mee

    DEN HOUT - Dit weekend vindt in Den Hout de 25e editie van Paaspop Den Hout plaats, met zaterdag Nielson en Guus Meeuwis (om 20:00 uur) als voornaamste publiekstrekkers. De zaterdag is uitverkocht. Vrijdagmiddag voegde de organisatie een extra festivaldag toe in de vorm van een kindermiddag. 220 kinderen vermaakten zich met springkussens over het gehele terrein. ,,Dat was eigenlijk speciaal voor ons jubileum, maar de kinderen en ouders vonden het geweldig. We kregen regelmatig de vraag om dit volgend jaar nogmaals te doen; dat gaan we daarom natuurlijk nog wel bekijken”, legt Bram Bul van de organisatie uit.