Vijf winkels van Euronics gesloten

De vijf winkels van elektronica- en witgoedketen Euronics in Bergen op Zoom, Zevenbergen, Made, Dongen en Middelharnis zijn voorlopig dicht. Dinsdag heeft distributeur en franchisegever United Retail de voorraden uit de filialen gehaald.

Het leeghalen van de filialen gebeurde volgens het bedrijf omdat de eigenaar van de winkels, de Smart Retail Group, betalingsachterstanden had ,,We zijn twee jaar geleden vol goede moed begonnen aan deze samenwerking, maar het is niet gelopen zoals we hoopten. We stoppen de samenwerking en hebben onze spullen teruggehaald", zegt financieel manager Eric van Staveren van United Retail.

De grote franchiseorganisatie uit Huizen onderzoekt of ze de vijf winkels kan openhouden, bijvoorbeeld door op individuele basis verder te gaan met de vijf betrokken franchisenemers. ,,We hebben al met partijen gesproken die aan zo'n doorstart willen meewerken. Dat zou goed zijn voor de werkgelegenheid en voor het hele bedrijf. We hebben ruim honderd Euronics-winkels in Nederland en die formule loopt goed."

Goede opties

Gevraagd naar een reactie houdt directeur Hans Gijsen van de Smart Retail Group uit Maarheeze zich op de vlakte: ,,Dingen lijken soms niet wat ze zijn." De ondernemer zegt ervan te zijn overtuigd dat er toekomst is voor de betrokken winkels: ,,Ik denk dat er goede opties liggen voor die jongens."

Bedrijfsleider Jeroen van Tilburg en de zes werknemers van de winkel in Bergen op Zoom hopen vurig op een doorstart.

Woensdag waren ze druk bezig het lege filiaal op de Woonboulevard netjes op te ruimen. ,,We draaien nu al bijna twee jaar en kunnen goede verkoopcijfers laten zien. Dit bedrijf is gewoon levensvatbaar. Zo'n zaak is voor ons een droom. Het zou doodzonde zijn als die door een paar verkeerde beslissingen niet uitkomt."

Smart Retail Group nam de vijf voormalige vestigingen van Mikro Electro en De Harense Smid over in 2015. Ze gingen verder onder de naam Euronics, een van de franchiseformules van United Retail.

Via deze constructie wilde Smart Retail Group naar eigen zeggen jonge franchisenemers de kans geven een eigen zaak te ontwikkelen. United-directeur Marcel Vloemans reageerde destijds enthousiast op de uitbreiding van Euronics in West-Brabant.

Met opgeleid personeel en service kunnen de vakwinkels volgens hem goed de strijd aan met de toenemende internethandel.

Behalve de vijf zaken van de Smart Retail Group zijn er diverse andere Euronics-winkels in West-Brabant, onder meer in Zundert.

Deze zelfstandige franchisers hebben niets met de huidige problemen te maken.