Vijf vragen over lachgas en slagroompatronen - versie voor krant 10 december

- Waarom liggen overal die slagroompatronen?

De slagroompatronen zijn gevuld met lachgas. Lachgas wordt gebruikt als drug. Als je het patroon openbreekt en het gas in een ballon opvangt, kun je het inhaleren door  in- en uit te ademen via de ballon. De lege patronen worden vaak op straat achtergelaten. Rechtstreeks uit het patroon het lachgas inademen is een slecht idee: dat wordt zo koud dat je lippen kunnen bevriezen.

- Wat doet het met je?
Meteen na het inhaleren voel je een sterke roes. Je wordt high, opgewekt en vrolijk. Geluid kan anders gaan klinken en je kunt lacherig worden. Het effect lijkt op dronkenschap, maar houdt maar een paar minuten aan. Omdat mensen in- en uitademen in een ballon, kan een zuurstoftekort ontstaan. Dat kan leiden tot flauwvallen, misselijkheid of hoofdpijn.

- Is het gevaarlijk?
De gevaren lijken mee te vallen. Met name het zuurstoftekort is een risico: daardoor kun je flauwvallen en jezelf bezeren. In ernstige gevallen kan zuurstoftekort tot hersenschade leiden. Daarnaast moet je oppassen als je verkouden bent. Het gas kan extra druk in je hoofd geven, waardoor je trommelvlies kan springen. Dat zorgt voor oorpijn en kan blijvende gehoorschade opleveren. In combinatie met andere drugs of alcohol wordt het verdovende effect van lachgas versterkt.

- Is het legaal?
Ja. De gaspatronen die overal op straat liggen, zijn gewoon bij winkels zoals de Blokker te koop. Tot juli dit jaar was het verboden om lachgas in ballonnen te verkopen, omdat dan duidelijk is dat het als drug gebruikt wordt, en dat is ‘oneigenlijk gebruik’. Maar door een besluit van het Europese Hof valt lachgas nu onder de Warenwet en mag het op elke manier verkocht of gebruikt worden. Het gebruiken van lachgas als drug, is ook niet strafbaar.

- Gaat het wel eens mis?
Daar zijn weinig verhalen over bekend. Als iemand al in de problemen raakte door lachgas, was dat vaak in combinatie met andere drugs of alcohol. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in oktober onderzoek gedaan naar de gevolgen van lachgas. Er werden toen geen langdurige schadelijke effecten gevonden.