Volledig scherm
Kliko vuilcontainers © Ab Hakeboom

Vijf vragen over afvalbeleid in Geertruidenberg

afval Geertruidenberg klikoGEERTRUIDENBERG - Het afvalbeleid in de gemeente Geertruidenberg blijft de gemoederen bezighouden. Johan Verduijn overhandigde deze week een petitie met 2.300 handtekeningen aan wethouder Kevin van Oort.

1. Wat is het nieuwe afvalbeleid?

De grijze kliko wordt sinds 1 januari nog maar eens per maand opgehaald. Eerst was dat eens in de twee weken. De bedoeling is dat mensen alleen hun restafval in deze container gooien, zoals chipszakken. Plastic en drankenkartons moeten gescheiden worden in een oranje zak. Voor de gemeente is 2017 een overgangsjaar: uiteindelijk doel is dat inwoners al hun restafval naar ondergrondse containers gaan brengen. Hiervan loopt al een proef in de wijk Heereland. De oranje zakken zijn dan niet meer nodig. De bedoeling is om het restafval fors terug te brengen.

2. Wat zijn de klachten?

Vooral gezinnen met jonge kinderen hebben het lastig: mede door luiers is hun restafval hoog. Ook vinden veel inwoners de oranje zakken met plastic en karton 'rommelig'; het straatbeeld wordt er niet mooier op. Verduijn: "Het is een puinhoop." De oranje zakken worden tegelijk met de groene kliko opgehaald.

3. Welke oplossingen zijn er tot nog toe?

Bij de gemeente zijn haken aan te vragen, die in een straat aan een lantaarnpaal kunnen worden gehangen. De oranje zakken hang je hieraan vast. Afval dat niet meer in een volle grijze kliko past, kan naar de milieustraat worden gebracht. Ook zijn er ondergrondse containers. Inwoners kunnen daar 78 keer per jaar afval storten.

4. Gaat het afvalbeleid nog teruggedraaid worden?

Die kans is klein. De raad heeft dit afvalbeleid aangenomen. "Ook zijn er contracten afgesloten, waardoor een grootschalige verandering zo snel niet mogelijk is", meent wethouder Kevin van Oort. De VVD dringt aan op het versneld invoeren van het 'omgekeerd inzamelen': dat betekent dat eerder moet worden overgegaan op het brengen van restafval naar ondergrondse containers. Volgens de wethouder kost dit veel tijd en energie. "Zeker als het gaat om 10.000 huishoudens."

5. Is het laatste woord gezegd over het afvalbeleid?

Nee, verre van. De petitie van Verduijn loopt door. Ook spreekt hij in maart in bij de gemeenteraad. Waarschijnlijk zal het afvalbeleid dan besproken worden. Ook volgt een evaluatie.