Volledig scherm
Het vakantiehuisje bij Hooge Zwaluwe waar vorig jaar na een schietpartij twee doden werden gevonden.

Vier verdachten in zaak dubbele moord polderhuisje Hooge Zwaluwe blijven vastzitten

BREDA - De vier verdachten in de moordzaak Hooge Zwaluwe blijven vastzitten. Het verzoek van hun advocaten tot opheffing van de voorlopige hechtenis is door de Bredase rechtbank afgewezen. De verdenkingen tegen de verdachten in deze drugszaak zijn te serieus, zo oordeelt de rechtbank.

Drie Belgische verdachten van de moord op de Nederlanders Muljaim Nadzak en No Surrender-captain Brian Dalfour, in een polderhuisje in Hooge Zwaluwe in oktober vorig jaar, beweren niet verantwoordelijk te zijn voor hun dood.
Zij zouden ongewapend naar Hooge Zwaluwe zijn afgereisd en daar overmeesterd zijn door een groep zwaarbewapende Nederlanders. Ze wisten zich naar eigen zeggen te bevrijden en twee wapens van hun belagers te bemachtigen. Maar geschoten op de latere slachtoffers hebben ze niet, beweren de Belgen.
Advocaat mr. Guy Weski van Michael H. betoogde onlangs dat de officier niet-ontvankelijk moet worden verklaard, omdat zijn cliënt geen eerlijk proces zou krijgen. Hij neemt het de officier van justitie kwalijk dat deze niet meteen alle stukken met de verdediging en de rechtbank heeft gedeeld. De rechtbank oordeelt anders.

„De officier heeft juist gehandeld. Het belang van de waarheidsvinding gaat voor. Daarom heeft de officier niet me teen alle stukken overlegd. Er is geen sprake van misleiding van de rechtbank en de belangen van de verdachte zijn ook niet geschaad”, aldus de rechter.
Ook de enige overlevende Nederlandse verdachte Roy O. blijft vastzitten. H. wees deze man aan als schuldige. O. zou voor hem contact met Nadzak hebben gelegd om cocaïne te kopen. Vervolgens wilden de Nederlanders de drugs van de Belgen stelen. O. raakte daarbij gewond. De rechtbank oordeelde verder dat er zo spoedig mogelijk een reconstructie van de fatale ontmoeting in Hooge Zwaluwe moet komen.
De zaak zal op 18 augustus in de beveiligde rechtbank van Rotterdam worden hervat.