Volledig scherm
De VNO-NCW Zeeland Brabant begon vijf weken geleden een actie om de A59 verkeerslichtenvrij te krijgen. © ron magielse / pix4profs

Verkeerslichten Hooipolder: 'Schijnbaar is het probleem niet voldoende onder de aandacht gebracht'

RAAMSDONKSVEER - Er komt een stichting voor een verkeerslichtenvrije A59. Dat zegt wethouder Kevin van Oort van de gemeente Geertruidenberg. In de stichting zitten vertegenwoordigers van de gemeente, ondernemersorganisatie VNO-NCW Zeeland Brabant, het onderwijs en bewoners. 

"Het doel van de stichting is om ervoor te zorgen dat de verkeerslichten bij knooppunt Hooipolder continu onder de aandacht blijven", verklaart Van Oort. "Dat gebeurt nu vaak ad hoc. Dit is nodig, want schijnbaar is dit probleem toch niet voldoende onder de aandacht gebracht", verwijst hij naar de uitspraken van minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD). Zij stelde bij Spraakvermaak in Terheijden: "Een reconstructie van de A27 en A59, compleet zonder stoplichten, is gewoon te duur." "We zullen een tandje bij moeten zetten, met een vaste club mensen", meent Van Oort. "Maar over de invulling van de stichting kan ik nog niet veel zeggen."

'Verrast'

De uitspraken van de minister zijn in de regio niet goed gevallen. "Wij van VNO-NCW maken Hooipolder verkeerslichtenvrij voor 144 miljoen euro in plaats van de 250 miljoen die Rijkswaterstaat begroot heeft", stelt regiomanager Jeroen De Lange van VNO-NCW. De werkgeversorganisatie heeft zelf een berekening laten maken. "Fijn dat de minister reageert, maar zij zegt niet met welk bedrag zij rekent. Dit versterkt onze insteek om met Van Nieuwenhuizen in gesprek te gaan. Het meest verrast was ik toch wel over haar stelligheid." De ondernemersorganisatie begon vijf weken geleden een grote actie: A59 stoplichtenvrij. Een petitie is inmiddels door 2.500 mensen getekend. Doel is in eerste instantie om met Rijkswaterstaat in gesprek te gaan.

'Dit is dom'

 "De minister roept iets zonder enige grond", vindt Cees Melis van het Platform Raamsdonk. Hij is al enkele jaren een van de actievoerders voor de complete aanpak van Hooipolder. "Dit is dom. Een drama. Op deze manier komt het niet goed. Houd de dividendbelasting intact, dan is het hele geldprobleem zo opgelost. Dit is kwalijk, deze minister was zelf ooit volksvertegenwoordiger in deze provincie. Er wordt wel eens gezegd: als een minister in deze buurt zou wonen, dan was het zo opgelost."

'Kabaal maken'

"De uitspraken zijn opmerkelijk, een ongelukkige zet", meent Michiel Som, die belangengroepen in Raamsdonk en Raamsdonksveer vertegenwoordigt. "Ik heb de indruk dat de minister zich nog niet verdiept heeft in de oplossing van VNO-NCW. Het zet de zaken opnieuw op scherp. Ze had het dossier wat openingen kunnen geven. De race is nog niet gelopen..." "En anders moeten we flink kabaal maken met acties of demonstraties", stelt Melis. "We gaan kijken wat wijsheid is." 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dode man gevonden op boot in gebied De Dood in Biesbosch: ‘Geen sprake van misdrijf’
    VIDEO

    Dode man gevonden op boot in gebied De Dood in Biesbosch: ‘Geen sprake van misdrijf’

    DRIMMELEN - De politie heeft woensdagmiddag op een boot een dode man gevonden in het gebied De Dood in de Biesbosch bij Drimmelen. De man was in het gezelschap van een andere man en een hond. Het was urenlang onbekend hoe hij is overleden. Maar rond 19.45 uur in de avond meldde de politie na onderzoek van de lijkschouwer dat er geen sprake blijkt van een misdrijf. De politie kon niet meer vertellen, omdat ‘de familie nog niet is ingelicht’.