Volledig scherm
Adoptieoverdracht standbeeld liniecrossers in Lage Zwaluwe. Kinderen leggen bloemen bij het monument. Pix4Profs/René Schotanus © Pix4Profs/René Schotanus

‘Verhaal van de liniecrossers levend houden in Lage Zwaluwe’

LAGE ZWALUWE – Bloemen, muziek en toespraken tijdens de herdenking en adoptie-overdracht van het liniecrosser-monument aan de oever van de Amer in Lage Zwaluwe.

,,Het is belangrijk om de geschiedenis in leven te houden. Zeker wanneer de laatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog er niet meer zijn. Het is aan de jeugd om zich hiervoor in te zetten”aldus Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA) in zijn toespraak tijdens de herdenking van de liniecrossers vrijdagochtend.

Leerlingen van groep 8 droegen symbolisch het stokje over aan groep 7. Dit deden ze door middel van het doorgeven van een tas met daarin voorwerpen die de liniecrossers tijdens de Tweede Wereldoorlog bij zich hadden. Deze tas wordt gebruikt als lesmateriaal op school.

Meester van groep 8, Gert Luijten uit Oosterhout, gebruikt deze tas in zijn lessen over dit deel van de geschiedenis. Luijten: ,,De leerlingen vinden het interessant. Maar ook het schoonmaken van het monument vinden ze leuk om te doen. Dan zijn ze even lekker buiten bezig.”

Stichting Verzetsgroep de Liniecrossers heeft als doel de geschiedenis van de liniecrossers in leven te houden. Samen met basisschool de Grienden is in 2011 het adoptie-initiatief ontstaan. De jongeren onderhouden het en helpen mee met de jaarlijkse herdenking.

Voorzitter van de stichting, Piet Meeuwissen (70) uit Lage Zwaluwe, is blij met de samenwerking met de school. ,,De leerlingen houden niet alleen de geschiedenis levend, ze helpen ook nog eens een handje mee met het onderhoud van het monument.”

Het beeld is ontworpen door Niek van Leest en in 1977 onthuld door prins Bernhard. Het beeld stond niet in de kijker, totdat initiatiefnemer Martin Hoevenaar uit Lage Zwaluwe samen met de gemeente Drimmelen het idee opperde om samen te werken met basisschool De Grienden.