Volledig scherm
PREMIUM
Voorzitter Willem de Boek van de Geubelcommissie hoopt het dorpshuis met vrijwilligers te kunnen voortzetten. ,,De Geubel is van groot belang voor het dorp. Er is hier al zoveel verdwenen aan voorzieningen'', zegt hij. © Foto Pix4Profs/Jan Stads

Vergrijsd ’s Gravenmoer strijdt voor dorpshuis

’S GRAVENMOER - Ooit was het een zelfstandige protestantse enclave in het katholieke Brabant. Nu vecht een inmiddels vergrijsd en niet langer onafhankelijk ’s Gravenmoer voor behoud van het laatste dorpse bolwerk: ontmoetingscentrum De Geubel.  

Je kunt niet zeggen dat je een armoedig dorp in pak hem beet de Drentse veenstreek binnenrijdt. Het Dongense kerkdorp ’s Gravenmoer oogt schoon en welvarend. Aan de Hoofdstraat staan prachtige woonhuizen, allemaal op gepaste afstand van elkaar. En langs rivier de Donge is het prettig toeven in de natuur. Een paar fraaie kerkjes doen de rest. Een mens wil nergens dood gevonden worden, maar in ’s Gravenmoer kun je met een gerust hart het tijdelijke met het eeuwige verruilen.

  1. Brabantse in Noord-Italië blijft nuchter onder uitbraak coronavirus, maar ‘op straat stuk rustiger dan normaal’
    PREMIUM
    video

    Brabantse in Noord-Ita­lië blijft nuchter onder uitbraak coronavi­rus, maar ‘op straat stuk rustiger dan normaal’

    BREDA/BUSTO ARSIZIO - Scholen, bioscopen en musea zijn dicht, sportverenigingen liggen stil en de horeca sluit om 18.00 uur haar deuren. Het openbare leven in de door het coronavirus getroffen Noord-Italiaanse regio Lombardije, ligt flink plat. De uit Rijen afkomstige Jacqueline van Gool (41) maakt aan den lijve mee wat de gevolgen zijn van een uitbraak van het coronavirus.