Verdachte enorm drugslab Rijen is dader meedogenloze maïsmoord Chaam 2006

video/updateRIJEN -  Een van de gearresteerde verdachten van betrokkenheid bij een enorm drugslab in Rijen blijkt Freddy T. (37) te zijn. De Rijenaar werd in 2009 door het gerechtshof tot 16 jaar veroordeeld voor de spraakmakende moord op een Vlaamse vrouw die de keel werd doorgesneden. Hij werkte destijds in het bikerscafé Pitstop in Turnhout van wapenhandelaar Jan B. uit Hulten. 

T. zat vast sinds 2006 en kwam vrij nadat hij  twee derde van zijn straf had uitgezeten. 

De politie is naar aanleiding van de vondst van een enorm drugslab aan de Vincent van Goghstraat eerder deze week in Rijen bezig met een onderzoek in een woning aan de Pastoor Gillisstraat, waar T. woont. Daar zijn onder meer amfetaminen gevonden. 

Garage

De politie is nog druk bezig met het leeghalen van de enorme ondergrondse kelder onder de panden waar vroeger een leerlooierij was gehuisvest. Hier was een tweede groot drugslab waar amfetamine en andere grondstoffen verwerkt werden. Aan de voorzijde van het pand waar eerst het bord Fred's garage prijkte is een groot bord opgehangen waarop staat dat het perceel is gesloten vanwege drugsvondsten. Politie is bezig met het volstouwen van een grote witte vrachtwagen met trailer. 

Moord

Freddy T. is in 2009 veroordeeld voor de moord op de Vlaamse Marita Schoenmakers (51) uit Turnhout.  Volgens de rechtbank  kende  T. het slachtoffer uit het beruchte Hells-Angelscafé De Pitstop in Turnhout, waar hij barman was. De vrouw had hem om een lift naar Nederland gevraagd. In de auto kregen de twee ruzie. Volgens de rechtbank had T. met voorbedachten rade gehandeld.  Hij heeft het slachtoffer eerst achtergelaten in een maisveld in Chaam. Daarna is hij met een mes teruggekomen waarna hij ‘met grof geweld meedogenloos een weerloze vrouw heeft vermoord’, meldde de voorzitter van de rechtbank in Breda bij de eerdere behandeling. 

Keel doorgesneden

De man ontkende dat hij de moord heeft gepleegd, waarbij de vrouw de keel is doorgesneden. In hoger beroep verklaarde T. dat zijn toenmalige vriendin José van E. uit Rijen het slachtoffer moet hebben vermoord. Zij was ook verdachte in deze zaak, maar is door de rechtbank vrijgesproken. Het hof hechtte destijds  geen waarde aan het verhaal van Freddy. Hij heeft verscheidene mensen als dader aangewezen. T. heeft ook verklaard dat hij de Belgische zelf heeft vermoord. Hij deed dan bij de politie voor hoe het is gegaan. De manier waarop hij dat deed wijst op daderwetenschap, aldus het hof. 

Sm-kamer

Café De Pitstop heette formeel Zwart Water en was eigendom van Jan B. uit Hulten. In 2013 sloot hij het beruchte café met een sm-kamer en sekskamertjes. Kort daarna brandde het af. B. werd verdacht van brandstichting, maar werd vrijgesproken. B. is wel veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het in stukken hakken en dumpen van het lijk van Freddy Janssen uit Valkenswaard in het Markkanaal en 5 jaar en 7 maanden voor wapenhandel. Volgens het OM was hij wapenleverancier van de Amsterdamse onderwereld. Jan B. werd vorig jaar tot één maand cel voorwaardelijk veroordeeld voor bedreiging van burgemeester Boelhouwer, na een eis van 3 maanden. 

Volledig scherm
De ontmanteling van het drugslab in Rijen is in volle gang. © Berry van der Heijden