Volledig scherm
Opruimen drugslab Lage Zwaluwe. © Marcel van Dorst / MaRic Media

Verdachte drugslab Lage Zwaluwe: ‘Ik ben beschoten’

videoBREDA/LAGE ZWALUWE - Verdachte Pedro D. van het drugslab dat op 10 oktober vorig jaar in Lage Zwaluwe is opgerold, is beschoten. Dat heeft hij tegen de politie gezegd. In de deur en in een kast in zijn woning zijn ook daadwerkelijk kogelgaten aangetroffen, bleek dinsdag bij de eerste openbare zitting in zijn strafzaak bij de rechtbank in Breda.

Volgens zijn raadsman Barry van de Luijtgaarden is D. mogelijk zodanig bedreigd dat hij niets anders kon dan het methamfetaminelab in de loods laten zetten. Pedro D. zou ook al jarenlang zijn mishandeld. Als bewijs daarvoor is er een medische verklaring, waarin staat dat de 34-jarige verdachte de afgelopen jaren al meerdere keren in het ziekenhuis is geweest.

Chrystal meth

In de loods aan De Zwingel zou chrystal meth zijn geproduceerd, bekend uit de misdaadserie Breaking Bad. De politie vond 30.000 liter drugsafval, ook voor Brabantse begrippen een onnoemelijke hoeveelheid. ,,Eén van de smerigste labs ooit’', zei drugscoördinator Freek Pecht van de politie erover. Onder de woning van D., vlak naast de loods, vond de politie nog een hennepkwekerij met daarin 275 planten.

Kogelgaten

Het Openbaar Ministerie is nog niet begonnen met het onderzoeken van de kogelgaten. Wel zei officier van justitie Karlijn Gimbrère daaraan binnenkort te beginnen. Daarvoor moet eerst D. nog extra worden gehoord. Inmiddels is wel al een keur aan getuigen gehoord. Het NFI en de recherche moeten nog rapporten sturen over hun onderzoeken, met name naar vingerafdrukken en dna-materiaal. Gimbrère liet doorschemeren dat ze nog hard op zoek is naar andere betrokkenen bij het lab. ,,Door de omvang ervan mag duidelijk zijn dat verdachte het lab niet alleen exploiteerde.’'

Eerder veroordeeld

Verdachte Pedro D. is eerder veroordeeld voor drugsdelicten. Dat is één van de redenen dat D. niet vrijkomt, zoals Van de Luijtgaarden bij de rechtbank vroeg. De kans dat de man opnieuw in de fout gaat is te hoog. Ook het feit dat hij afgelopen maandag een kind kreeg, is voor de rechtbank onvoldoende reden om hem vrij te laten. ,,Er is onvoldoende onderbouwd waarom niemand anders de zorg voor het gezin op zich kan nemen’', beargumenteerde de rechter.

Bekijk hieronder de beelden van het drugslab.

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.