Volledig scherm

Verbouwde bibliotheek in Dongen heropend

DONGEN - Burgemeester Simone Dirven heropende gisteren Theek 5 in Dongen. In de verbouwde bibliotheek zijn nu ook onderdelen van Stichting Richting gehuisvest. Steunpunt 'Wonen Zorgen en Service in de Wijk' (WZSW) is eveneens verhuisd naar de nieuwe locatie.

De verhuizing naar Theek 5 aan de Mgr. Schaepmanlaan levert Stichting Richting een jaarlijkse besparing op van 20.000 euro en moet dus worden gezien als een bezuinigingsmaatregel. Maar wel eentje van het soort waar iedereen voordeel van heeft, aldus Richting-coördinator Claartje de Nijs (34): "Onze afdeling jongerenwerk heeft haar intrek genomen in jongerencentrum De Poort aan de Gasthuisstraat. Bezoekers van de bieb kunnen op een centrale plek terecht voor zowel sociaal-maatschappelijke ondersteuning van Stichting Richting als de diensten van de bibliotheek. Bovendien krijgt ons vrijwilligersinformatiepunt ook meer aanloop. Er zijn talloze mogelijkheden om samen te werken vanwege de gedeelde doelgroepen."

Ook vestigingscoördinator Wanda Jochems (43) van de bibliotheek ziet volop voordelen in de samenwerking: "We profiteren nu van elkaars kennis, kunde en aanwezigheid. Door faciliteiten te delen kunnen we bovendien goedkoper werken. Mede door de komst van Richting was het mogelijk om de openingstijden van de bibliotheek fors uit te breiden. De eerste reacties van bezoekers zijn uiterst positief. Veel kinderen hebben het zelfs over de 'nieuwe' bibliotheek. Aan sommige zaken - zoals bijvoorbeeld de verplaatsing van de inlever- en uitleenbalie - moet men nog even wennen, maar de nieuwe bewegwijzering en gethematiseerde kleurvlakken op de vloer spreken veel mensen aan. Bovendien is het aantal internetwerkplekken uitgebreid van vijf naar acht. In de ochtend verwelkomen we vooral ouderen en jonge moeders. Die staan vaak om 9.00 uur al voor de deur. Ook de verruimde openingstijden met de speciale 'zelfservice-uren' zijn dus meteen een groot succes."