Volledig scherm
Binnenvaartschip op het Wilhelminakanaal. © Beeld Werkt

Verbod op dieselgeneratoren bij aanlegsteigers Oosterhout

OOSTERHOUT - De komst in 2020 van de zogeheten walstroomkasten op de aanlegsteigers aan de Erik Pinksterblomstraat en aan de westkant van eiland de Zwaaikom moet een einde maken aan de stank en herrie van de binnenvaartschepen. Er komt op die locaties een verbod voor schepen om een dieselgenerator te gebruiken. 

Quote

Het is niet van deze tijd om stroom op te wekken met vervuilen­de dieselgeneratoren.”

Marcel Willemsen, Wethouder duurzaamheid

Marcel Willemsen, wethouder duurzaamheid: ,,Veel bewoners in de omgeving van het kanaal ervaren al lange tijd overlast van generatoren die aangemeerde schepen gebruiken voor hun stroomvoorziening. Daarnaast is het niet van deze tijd om stroom op te wekken met vervuilende dieselgeneratoren. Daarom hebben we als gemeente geld uitgetrokken om een elektriciteitsvoorziening aan te leggen, zodat de schepen geen generatoren meer hoeven te gebruiken. Dat is in meerdere opzichten goed voor het leefmilieu van de omwonenden.”

Afmeerplekken

Langs het Wilhelminakanaal zijn tien steigers aanwezig waar binnenvaartschepen kunnen afmeren. De gemeente Oosterhout gaat op een aantal afmeerplekken walstroom aanleggen, zodat binnenvaartschippers niet meer zelf hun stroom hoeven op te wekken met dieselgeneratoren. Al verschillende jaren ontvangt de gemeente van bewoners uit de omgeving klachten over geluidoverlast en luchtvervuiling.