Volledig scherm
De jeugdige judoka's van Nintai brengen leggen de matten op hun plek in de nieuwe ruimte aan de Meidoornstraat. © Pix4Profs/Jan Stads

Veerse judoclub Nintai belandt van de hel in de hemel

Járen heeft Nintai gepleit voor een andere accommodatie. Die is er gekomen, in Raamsdonksveer. Gisteren werd die door kinderen symbolisch geopend.

Frank van Riel geeft al bijna 35 jaar judo-les bij Nintai. Al vanaf de jaren '60 huisde Nintai in het Leogebouw in Raamsdonk. Langzaam maar zeker takelde het pand af, dus werd het voor muizen een ideale plek om zich daar voort te planten.

Regelmatig trippelden ze over de matten in de dojo; de stank was amper te harden. De muizen hielden Nintai in een houdgreep. Jaar in jaar uit - 'Al vanaf 1980' - trok het bestuur bij de gemeente Geertruidenberg aan de bel.

Daadkracht

Nooit kwam er een oplossing, totdat wethouder Bert van den Kieboom in 2014 van de gemeenteraad de opdracht kreeg het accommodatiebeleid om te zetten in daadkracht. ,,Bert kwam met het idee om naar de dependance van de mavo in Raamsdonksveer te verhuizen", zegt Henny Bisschop, tot voor drie weken nog voorzitter van Nintai. ,,Maar het Leogebouw was verkocht om appartementen van te maken", zegt Bisschop. ,,Dus moesten we vorig jaar uitwijken naar de oude bibliotheek." Ook dat was geen feest. ,,Het leek meer op kamperen dan op judo."

Sinds maandag gebruikt Nintai in het oude schoolgebouw een prachtige dojo. Kosten: zo'n drie ton. Gisteren kregen de kinderen er hun eerste les. Om een feestelijk tintje te geven aan de verhuizing sjouwden ze symbolisch een aantal matten naar binnen. ,,We zijn van de hel in de hemel terechtgekomen. We zitten mooier dan welke vereniging dan ook."

Volledig scherm
Judoka's van Nintai sjouwen matten naar hun nieuwe onderkomen. De club is verhuisd naar de oude mavo in Raamsdonksveer. © Pix4Profs/Jan Stads

Loze uren

Ook jeu-de-boulesvereniging Het Veer en de Voedselbank hebben er hun intrek genomen. En als het aan Bisschop ligt, komen er meer mensen op hun dojo af. ,,Die willen we voor de loze uren graag verhuren. Denk aan gymnastiek voor ouderen."