Volledig scherm
Bij de opening van de Lidl in Raamsdonksveer eerder deze maand was het aanschuiven. foto Johan wouters/pix4profs

Veel leegstand winkels in Geertruidenberg? 'Klopt niks van'

RAAMSDONKSVEER - Koploper in West-Brabant als het gaat om winkelleegstand, het is geen titel om trots op te zijn. Volgens het Planbureau voor Leefomgeving staat in Geertruidenberg 21 procent van de beschikbare leeg. Paniek in Raamsdonksveer en Geertruidenberg?

Een storm in een glas water, menen betrokken partijen. "Het cijfer schept geen reëel beeld", is wethouder Bert van den Kiebooms stellig. In één adem krijgt hij rugdekking van Piet Kieboom, in bezit van veel winkelpanden in Raamsdonksveer. "Er klopt geen sikkepit van."

Vanwaar dan toch dat harde cijfer van 21 procent? Staat een op de vijf winkels leeg? Nee, absoluut niet, meent Van den Kieboom. Hij komt met de volgende verklaring. "In de cijfers zijn de vierkante meters van Leen Bakker (Boterpolderlaan) en de huidige Lidl meegenomen."

Tel je die forse panden mee, dan drukt dat aardig op het leegstandspercentage. De gemeente komt met een eigen cijfer, gemeten op 1 juni en gebaseerd op WOZ-gegevens: 13 procent.

Volgens pandenbezitter Kieboom gaat het juist de goede kant uit. "In het centrum zijn best wel wat winkels bijgekomen de laatste tijd: een slager, bakker, een chocoladewinkel... Raamsdonksveer heeft, mede door het gratis parkeren, wel wat te bieden. Grotere ketens als Zeeman, Shoeby Shops, Hema en Kruidvat zitten bij ons."