Veehouders Oosterhout na vernieling afrastering weiland A27: ‘We voelen ons zo kwetsbaar’

videoOOSTERHOUT - ,,Wij voelen ons zo kwetsbaar. De angst van wat mensen je kunnen aandoen. Ik ben nu al bang om de koeien vannacht buiten te laten staan.’’ De schrik zit er nog flink in bij de Oosterhoutse veehouder Harrie Wismans. Zaterdagochtend zorgt een 25-jarige man uit Noordeloos voor paniek onder zijn koeien. Nadat hij zijn auto op de vluchtstrook van de A27 heeft geparkeerd loopt hij het daarnaast gelegen weiland in en begint de afrastering te vernielen.

Een van de koeien
Volledig scherm
Een van de koeien © Nico Schapendonk
Quote

Je werkt tachtig uur per week en dan komt er iemand langs die dat even kapot maakt.

Anke Wismans, Veehoudster Oosterhout

,,Hij was er echt op uit’’, zegt Wismans. ,,Waarom zou je anders zo iets doen? Dit is toch niet normaal.’’ De Oosterhouter vermoedt dat het gaat om een dierenactivist, maar de politie ontkent dat. De man van Irakese afkomst met een verblijfsvergunning is aangehouden voor vernieling, maar er is volgens een politiewoordvoerder geen sprake van dierenactivisme.

Dat neemt niet weg dat de impact op de familie Wismans groot is. Dochter Anke vertelt wat de eenmansactie voor gevolgen heeft. ,,Het is heel gevaarlijk wat die man deed. Door de afrastering konden de koeien zo de snelweg op rennen. Ze zijn mak als schapen, maar als er geen gaat rennen, dan gaan ze allemaal’’, vertelt de Oosterhoutse.