Volledig scherm
Bij 'Brand Pigs' zijn de biggetjes het populairst tijdens de Toer de Boer. foto ramon mangold/pix4profs

Van zaadje tot karbonaadje

GILZE - Varkenshouder Richard van den Brand (45) uit Gilze nam zondag deel aan de open dag van ZLTO Gilze en Rijen. Hij is trots, heeft zijn zaken keurig voor elkaar.


In een tijdsbestek van twintig jaar bouwde hij zijn varkenshouderij aan de Rielsebaan uit tot een groot en modern bedrijf.

„In al die tijd heb ik nog nooit problemen gehad. Niet met buren, niet met collega’s, niet met de overheid. Geen gedoe met de Raad van State, geen rechtszaken: niks. We proberen alles zo goed mogelijk te regelen. Onze hypermoderne luchtwassers halen voor 70 procent aan fijnstof en 80 procent ammoniak uit de lucht. Een hele investering, maar wel noodzakelijk.”

Bezoekers van de open dag zijn oprecht geïnteresseerd. „Ze weten vaak niet wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een varkenshouderij. Als ze hier nu weggaan, hebben ze daar toch een beter en realistischer beeld van. Op deze open dag laten we graag zien wat we hier doen en op welke manier. Van zaadje tot karbonaadje: dat is het hele verhaal.”

Lees maandag meer in BN DeStem