Van vrouwenkiesrecht tot ramenplakkers: 100 jaar kiesrecht in Gilze en Rijen
GILZE EN RIJEN - Anekdotes genoeg als het gaat over honderd jaar kiesrecht in Gilze en Rijen. Het boekje van Heemkring Molenheide staat er vol mee, naast de vele wetenswaardigheden over de geschiedenis en het heden. Woensdag houdt de Rijense hoogleraar Corien Prins een lezing over het thema.
Of alle aandacht voor het belang van democratie helpt bij de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart weten de auteurs Mariëlle van Hezewijk, Jeanne de Hoon en Nel de Wit niet. De dames hopen vurig dat die dag meer dan de 52 procent van de kiezers in 2014 naar de stembus brengt. Dat zou extra plezier brengen naast het feestje van de publicatie van het boekje Over de Kiesdrempel, Honderd jaar algemeen kiesrecht in Gilze en Rijen.
In het Heemhuis in Gilze vertellen de auteurs hoe het boekje is ontstaan. ,,Burgemeester Jan Boelhouwer vroeg de Heemkring iets te doen rond honderd jaar algemeen kiesrecht'', zegt Marielle van Hezewijk. In 1998 had ze samen met Jeanne de Hoon al een publicatie over gemeenteraadsverkiezingen geschreven. Voor deze gelegenheid vroegen ze Nel de Wit mee te doen.
De eerste stap naar algemeen kiesrecht begin in 1917 toen alle mannen vanaf 25 jaar mochten (moesten, want kiesplicht) gaan stemmen. In 1919 gold dat ook voor vrouwen, hoewel die nog vier jaar moesten wachten omdat toen pas weer de eerste gemeenteraadsverkiezingen waren.
Marmerhard
In het mooi vormgegeven en zeer leesbare boekje vertellen de auteurs aan de hand van de landelijke politiek hoe het in Gilze en Rijen er aan toe ging. Hoe de oude zuilen van katholiek, protestant, socialisten en liberalen nog marmerhard waren. Hoe Maria Mol, dochter van de oud-burgemeester in Gilze, en baker Lieneke Willemen uit Rijen in 1923 welzeker voor het eerst hun stem uitbrachten. En leggen ze een link naar nu, naar Chantal van Hoek uit Rijen die bij deze gemeenteraadsverkiezing voor het eerst mag stemmen.
Maar de vroege geschiedenis wordt ook aangehaald. Van de eerste en enige gekozen burgemeester Jan Hoevenaars in 1795. ,,De Fransen hebben ons toen 'bevrijd'van de gereformeerde bestuurders'', zegt Nel de Wit. Het zuiden was weer voornamelijk katholiek, met alle beperkingen van kerk en pers vandien.
Voorvechters hadden het niet makkelijk. Zoals raadslid en arbeider Franske Graaumans uit Gilze, die tegen het socialisme aanleunde, maar functioneel katholiek was. Toen het er in de jaren dertig op leek dat de werknemer van de Steenfabriek bij een stemming niet de kandidaat had gesteund van zijn baas, belandde hij met de kerst op de keien.
Enkele hoofdstukjes zijn gewijd aan vrouwenkiesrecht. Van de Amsterdamse Aletta Jacobs die in 1894 al streed voor vrouwenkiesrecht tot de eerste twee vrouwen die in Gilze en Rijen op een kieslijst verschenen in 1962. De eerste vrouwelijke lijsttrekker in 1966 haalde geen zetel. ,,Men dacht toen nog dat vrouwen dat niet konden'', smaalt Jeanne de Hoon. Het zou nog tot 1982 duren voordat een vrouw rechtstreeks in de raad werd gekozen. Arda van Puijenbroek-Van der Heijden stond op plaats 4 voor kern'75. Zij werd in 1986 wethouder. Net als Ingrid Scheifes-Coenen namens Gemeentebelang.
Een andere vorm van emancipatie was de verdeeldheid per dorp. Lange tijd stond een partij voor één van de vier kernen. En nu? De dames vinden dat er meer als gemeente wordt gedacht. Lange tijd speelden lokale partijen de hoofdrol. Voor het eerst in 1974 lukte het PvdA en VVD om raadszetels te bemachtigen. Het CDA volgde vier jaar later.
'Ramen van huizen werden dichtgeplakt
Met plezier vertellen de auteurs anekdotes over de campagnetijd. ,,Ramen van huizen werden met posters van een tegenpartij dichtgeplakt, wegen ondergekalkt. Op een huis had iemand het cijfer van lijst 8 in onuitwisbaar blauw geverfd. Een snel groeiende klimop was de oplossing.''
Het boekje eindigt waar hoogleraar Corien Prins van Tilburg University en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid 21 februari vanaf 19.30 uur in de Boodschap in Rijen bij haar gratis lezing doorgaat: 100 jaar algemeen kiesrecht en de toekomst van de democratie. Met een teruglopende opkomst bij raadsverkiezingen wordt hard gedacht over andere vormen van betrokkenheid. De burgerraad, waarin burgers via loting wordt gevraagd mee te praten over gemeentelijke zaken, of het dorpscongres. ,,Misschien wordt dat de toekomst'', overwegen de drie.
Naast boekje en lezing is tot 21 maart de gelijknamige tentoonstelling te zien in het gemeentehuis in Rijen. En op www.heemkringmolenheide.nl staat onder ‘Verhalen van vroeger’ de pagina ‘Over de kiesdrempel’ met veel informatie, foto's, verhalen, oude kieslijsten en alle raadsleden vanaf 1345.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Op vakantie? ‘Eerst het gevaar elimineren om daarna echt te kunnen genieten’
Dongen -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
PREMIUM
Tijd van struikrovers komt tot leven in Chaamse bossen: ‘Boeiende geschiedenis op een interactieve manier’
GILZE/CHAAM - Struikrovers in de Chaamse bossen? Het is nu niet voor te stellen, maar eeuwenlang was er een handelsroute van Breda naar Maastricht die dwars door de Chaamse bossen liep. Voor de handelslui toen een gevaarlijke plek. Het zijn vervlogen tijden, maar met een beleefroute komt het voor iedereen weer tot leven.Gilze -
PREMIUMcolumn
Het wordt tijd dat we Peter Gillis de waardering geven die hij zo verdient!
Het verbaast mij hoeveel weerstand onze Brabantse topondernemer Peter Gillis blijft oproepen. In plaats van dat we trots zijn, wordt hij continu belachelijk gemaakt en beschimpt. Terwijl, met fijnzinnige uitdrukkingen als ‘hatseflatsen’ en ‘foxwild’ is zijn bijdrage aan de Nederlandse taal bijkans even indrukwekkend als bijvoorbeeld die van Van Kooten en De Bie.Oosterhout -
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.
-
Oosterhout zoekt de zon op: aantal panelen op woonhuizen ligt boven landelijk gemiddelde
-
-
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUMCOLUMN
Gauw hierheen met die sponsormiljoenen, Jumbo
Jumbo stopt met de sponsoring van topsport. Zou Max Verstappen er wakker van liggen? Denk het niet. De supermarkt is slechts één van zijn geldschieters. En misschien wil Flitsmeister nu wel op z’n helm.Oosterhout
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer