Volledig scherm
De brand bij Tuf Recycling in Dongen op 11 oktober. © BN DeStem

Ultimatum aan Tuf Recycling: binnen een week moeten de schadelijke brandresten zijn opgeruimd

DONGEN - De gemeente Dongen heeft de omstreden kunstgrasmattenverwerker Tuf Recycling een week tijd gegeven om de schadelijke  brandresten af te voeren van het terrein aan de Vierbundersweg. Kan Tuf dat niet, dan moeten er in elk geval veiligheidsmaatregelen getroffen worden. 

Officieel heet het ultimatum ‘last onder bestuursdwang’, wat zoveel wil zeggen dat gemeente anders het heft in eigen hand neemt en de kosten zal verhalen op Tuf. 

De brand van 11 oktober legde een deel van het bedrijf in de as. Daarbij zijn onder andere meerdere rollen kunstgrasmatten deels verbrand.  Op het terrein liggen stapels matten die al lang verwerkt hadden moeten worden. Het bedrijf ligt daarover al enige jaren in conflict met de gemeente Dongen.  Tuf zou problemen hebben met het recyclen van matten, terwijl het bedrijf daarvoor wel betaald kreeg. 

Maatregelen

De gemeente staat het Tuf om de brandresten nog tot 1 januari  op het terrein te houden mits er afdoende maatregelen worden genomen.  TUF Recycling BV heeft volgens de gemeente  aangekondigd maatregelen te treffen waarmee de nadelige gevolgen voor het milieu voorkomen worden. Maandag gaat het bedrijf hiertoe over.  De omgevingsdienst Midden- en West-Brabant houdt toezicht.    

Het is de tweede procedure last onder bestuursdwang voor TUF Recycling. De eerste werd door de gemeente opgestart op 4 oktober 2018. Deze maatregel werd genomen vanwege de falende verwerking van de matten.  Eerder al liet de gemeente tot ruim een ton aan dwangsommen opleggen aan Tuf door de gerechtsdeurwaarder.

Beelden van de brand op 11 oktober.