Volledig scherm
Voormalig bankgebouw van de Rabobank in Made wordt appartementencomplex. © Cobine Van Der Louw

Uitspraak Raad van State heeft geen consequenties voor verbouwing Rabobank in Made

DEN HAAG/MADE - De Raad van State heeft het bestemmingsplan vernietigd waarin de gemeenteraad van Drimmelen groen licht gaf voor de verbouwing van de voormalige Rabobank aan de Adelstraat tot appartementen door het bedrijf Zwaluwe. Toch gaat de bouw van het complex gewoon door.

Zwaluwe is al begonnen met de bouwwerkzaamheden en inmiddels zijn de meeste appartementen verkocht. De Raad van State zette woensdag een streep door het bestemmingsplan omdat er maar negen parkeerplaatsen worden aangelegd op het eigen terrein van het gebouw.

In de parkeernota van de gemeente Drimmelen staat dat bij woningen zoveel mogelijk op eigen terrein geparkeerd moet worden, zegt de Raad van State. Van de 29 parkeerplaatsen die nodig zijn komen er echter maar negen op eigen terrein. De rest is aangewezen op de openbare weg. De Raad van State vindt dat niet kloppen met de eigen parkeernota van de gemeente.

Parkeerplaatsen 

Toch kloppen deze cijfers niet volgens Zwaluwe. ,,In onze bouwplannen staan twintig parkeerplaatsen op eigen terrein opgenomen en niet negen zoals gezegd wordt. Daarnaast worden er nog elf in openbaar gebied gerealiseerd”, aldus een woordvoerder van Zwaluwe. De uitspraak heeft geen effect op de voortgang van de bouw van het complex. Deze gaat gewoon door.

Vertraging

Woordvoerder Zwaluwe: ,,Dat komt omdat het gaat over het bestemmingsplan en niet de omgevingsvergunning. Ten tijde van het vaststellen van het bestemmingsplan gold nog het oude parkeerbeleid. In 2018 is een nieuw parkeerbeleid vastgesteld waar de plannen aan voldoen. Door alle ingediende bezwaren hebben wij inmiddels een vertraging opgelopen van meer dan een half jaar. We hopen ondanks alle perikelen in het derde kwartaal van 2020 de appartementen op te leveren.”

Derde bouwlaag 

Het bestemmingsplan werd aangevochten door de eigenaren van de woning die naast het voormalige Rabogebouw staat. Zij zeggen dat hun pand in de schaduw komt te staan. Het voormalige Rabopand krijgt er een derde bouwlaag bij. Ze wezen ook op het ontstaan van een parkeerprobleem in de buurt, omdat er naar eigen zeggen slechts negen plaatsen op eigen terrein zijn.

Gemeente en initiatiefnemer bespreken volgende week de gevolgen van de uitspraak.