Volledig scherm

Uitslag onderzoek rubberkorrels Neerlandia '31 in Dorst eind dit jaar

DORST - Het is nog niet bekend of de rubberkorrels in het kunstgrasveld van voetbalvereniging Neerlandia '31 in Dorst kankerverwekkend zijn.

Vandaag maakte onderzoeksbureau SGS de resultaten bekend van het landelijk onderzoek bij de eerste vijftig kunstgrasvelden. Neerlandia zit daar niet bij, omdat de voetbalclub niet voor onderzoek is aangemeld bij SGS.

De gemeente Oosterhout heeft zelf een bureau ingeschakeld om het veld in Dorst te onderzoeken. Gemeentewoordvoerder Frank Lambregts: "Wij hebben zelf opdracht gegeven voor een onderzoek naar de milieuaspecten. Het RIVM gaat daarnaast ook in Dorst onderzoek doen naar de volksgezondheidsaspecten van de infillkorrels. Twee onderzoeken vinden we wel genoeg. Die uitslagen zijn waarschijnlijk eind december bekend."

Uit het onderzoek van SGS blijkt dat er bij de eerste vijftig velden geen gezondheidsrisico's zijn. De hoeveelheid chemische verbindingen (PAK's) die zijn aangetroffen zijn zo laag dat er geen effect is op de gezondheid.

Neerlandia '31 was in 2006 de eerste club in de regio Oosterhout met een kunstgrasveld. Bij alle andere, later aangelegde kunstgrasvelden in Oosterhout en in de kerkdorpen worden kunststofkorrels (TPE-korrels) gebruikt. In TPE zitten voor zover bekend geen schadelijke bestanddelen.