Volledig scherm
5G-logo op een beurs in Hannover in maart 2019. © REUTERS

Uitrol 5G ‘nog niet duidelijk’

OOSTERHOUT - Het is ‘nog niet duidelijk’ hoe het 5G-netwerk straks wordt uitgerold. Dat antwoordt het college van B en W op vragen van Cees Noltee van Groen Brabant. Noltee is net als een aantal burgers bezorgd over de straling van het netwerk. 

Quote

We zijn afhanke­lijk van de besluitvor­ming bij het Rijk.”

College van B en W Oosterhout.

Fractievoorzitter Cees Noltee (Groen Brabant) maakt zich zorgen over de straling van de snelle dataverbinding waarmee supersnel filmpjes, games en andere digitale informatie wordt doorgegeven. Zeker omdat er voor het 5G-netwerk veel meer antennes moeten worden geplaatst dan bij de eerdere 4G-verbindingen. Voor het fijnmazige netwerk zou er na iedere vijftig meter een antenne geplaatst moeten worden. Noltee vreest dat er antennes bij mensen in de voortuin belanden.

Uitrol 5G

Volgens het college van burgemeester en wethouders zijn de conclusies van Noltee voorbarig. ,,Het is nog onduidelijk hoe de uitrol van 5G gaat plaatsvinden", zo schrijft het college. ,,We zijn afhankelijk van de besluitvorming bij het Rijk over de te volgen route.”

Gezondheidsraad en RIVM beoordelen straling

Het is nog niet bekend of het Rijk of de gemeentes verantwoordelijk worden voor de uitrol van het netwerk. Maar mocht het zo zijn dat de gemeenten de klus moeten uitvoeren ,,Dan volgen we de daarbij behorende procedures", aldus het college. Over de zorgen over de straling zegt het college niet meer dan dat de Gezondheidsraad en het RIVM ‘de gevolgen voor de volksgezondheid beoordelen.’  ,,Daar kunnen maatregelen als een vergunningensysteem of stralingsintensiteit uit volgen.” Volgens het college zal de invoering van het netwerk ‘zorgvuldig’ gebeuren en is het zeker niet zo dat ‘zonder toestemming antennes op private terreinen geplaatst worden.’