Volledig scherm
Beekers Berries, in glastuinbouwgebied Plukmade. © Ron Magielse/Pix4Profs

Tuinders Plukmade willen biomassa-installatie

MADE - Tuinders in glastuinbouwgebied Plukmade willen zelf duurzame warmte opwekken. Daarom ontwikkelen zij in het gebied een biomassa-installatie. Naar verwachting wordt de installatie in 2020 in gebruik genomen. 

Quote

De biomassa-installa­tie komt op het erf van Kwekerij Meer Camp en voorziet in ongeveer de helft van de warmtebe­hoef­te van het glastuin­bouw­ge­bied

De biomassa-installatie komt op het erf van Kwekerij Meer Camp aan de Plukmadeseweg en voorziet in ongeveer de helft van de warmtebehoefte van het glastuinbouwgebied. Om hiermee energie op te wekken wordt onbehandeld snoeihout en resthout verbrand. Dit komt uit plantsoenen en bossen binnen een straal van 150 kilometer rond Plukmade. 

De glastuinbouw is een energie-intensieve sector en de tuinders willen daarom het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen. Ook is de aanleg van de installatie voor hen een manier om te voldoen aan de duurzaamheidseisen van consumenten en supermarkten. 

Restwarmte

De Plukmadese tuinders zijn al aangesloten op het Amerwarmtenet dat de restwarmte van de Amercentrale gebruikt. Een kwart van deze warmte gaat naar Plukmade. De rest wordt in Oosterhout, Breda en Tilburg gebruikt voor stadsverwarming. 

In 2025 moet de Amercentrale volledig op biomassa draaien. De technische en economische haalbaarheid daarvan zijn echter nog onzeker. Daarom werken zeventien partijen, waaronder de gemeente Drimmelen en de Energiewerkgroep Glastuinders Plukmade, samen aan de decentralisatie en verduurzaming van het regionale warmtenet. Het ontwikkelen van de biomassa-installatie is een van de 27 projecten. Ook wordt onderzocht of een geothermiebron in Made haalbaar is.