Volledig scherm
Tuf Recycling in Dongen, overzichtsfoto. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Tuf Recycling in Dongen heeft zaakjes bijna op orde

DONGEN - Tuf Recycling in Dongen voldoet inmiddels aan drie van de vier omgevingseisen, waarin het bedrijf eerder tekortschoot. Daarmee voorkomt de directie van Tuf een door de gemeente Dongen vastgestelde dwangsom van 500 tot 1.500 euro per overtreding. Het punt waarop Tuf nog steeds in gebreke blijft, is de opruimplicht van rubberkorrels op het eigen terrein en in de omgeving. 

Dat laat Johan Meesters, beleidsadviseur omgevingsrecht van de gemeente Dongen, weten. Komende week volgt nog een laatste controle bij Tuf Recycling door de OMWB (Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant); dan moet alles in orde zijn. 

Het bedrijf aan de Vierbundersweg op industrieterrein Tichelrijt verwijdert zand en rubberkorrels uit afgedankte kunstgrasmatten van voetbalvelden. Herhaaldelijk bleek Tuf niet aan de eisen van de vergunning te voldoen. De stapels opgeslagen kunstgrasmatten waren hoger dan de toegestane 4 meter en bovendien waren ze niet afgedekt. De verplichte nul-meting van de grond was niet uitgevoerd en in de omgeving van het bedrijf lagen zand en rubberkorrels open en bloot op straat, evenals op het terrein van Tuf zelf. 

LEES OOK: Analyse: de gebakken peren van Tuf Recycling

Benodigde vergunning

In juni 2016 kreeg Tuf de benodigde vergunning. Bij controles vorig jaar oktober en  op 13 februari, 12 april en 2 juni van dit jaar werd duidelijk dat het bedrijf niet aan de vergunningseisen voldeed. Uiteindelijk werd er een ultimatum gesteld. Als Tuf op maandag 17 juli zijn zaakjes niet op orde had, riskeerde het bedrijf een dwangsom. Uit de controle van de OMWB op die dag bleek dat alleen de opruimplicht voor het eigen terrein en de omgeving nog een probleem was. 

Meesters denkt dat Tuf uiteindelijk aan alle eisen zal voldoen. ,,De last onder dwangsom blijft het komende halve of hele jaar bestaan. Controles blijven mogelijk in die periode. Het is wel de bedoeling dat overtredingen niet alleen beëindigd wórden maar ook beëindigd blíjven."

'Valse start'

De gemeente gaat uit van de goede wil van de directie van Tuf, laat Meesters weten. ,,Het bedrijf heeft een 'valse start' gemaakt. Tuf werkt al langer in deze sector en pas de laatste drie jaar op deze schaal, toen het bedrijf 80 procent van de verwerking van kunstgrasmatten in Nederland in handen kreeg. In Dongen zijn ze vanaf 2015 werkzaam. Maar ze mochten alleen inzamelen en opslaan en moesten wachten tot de vergunning voor de verwerking rond was. Daarmee liepen ze een achterstand in de verwerking op. De inname is seizoensgebonden: in juni, juli en augustus. De komende negen maanden begint Tuf met de verwerking en kunnen ze de achterstand inlopen."