Volledig scherm
Kaaise Dweildag in het centrum van Oosterhout. Vele kapellen uit Oosterhout en daarbuiten trekken door het uitgaanscentrum, en spelen soms ook gezamenlijk een deuntje. © Pix4Profs / Johan Wouters

Ton Kuppens’ Radar Love is fraaie aftrap voor Kaaise Dweildag

OOSTERHOUT - Regen daalt neer op de Oosterhoutse Markt. Deze blijft ondanks het veelvuldige hemelwater afgeladen vol, niemand maakt rechtsomkeer. Niet voordat het muzikale eerbetoon aan Ton Kuppens tot de laatste noot gespeeld is. Kuppens, alias Toontje Piep, overleed op zondag 20 januari geheel onverwacht op 59-jarige leeftijd. Deze Toonkuppenstribute was tevens de start van de 34e Kaaise Dweildag.

,,We staken die woensdag na zijn overlijden de koppen bij elkaar en besloten direct dat we dit gingen doen. Dat het ‘Radar Love’ werd stond gelijk al vast”, legt Dick Oomen van Ut Kaaiendonks Kepelleke uit. Kuppens schreef arrangementen van deze Golden Earring-klassieker voor dweilorkesten; sommigen van hen namen het vast op in hun repertoire. Maar belangrijker: Kuppens was belangrijk achter de schermen van de carnavalsmuziek in Oosterhout. ,,Het was een stikgoeie vent die heel veel deed, dus over dit eerbetoon heeft niemand lang hoeven na te denken”, legt Oomen uit, voordat hij zich aansluit bij zijn kapel. Ut Kraaiendonks Kapelleke brengt het nummer van ruim zeven minuten samen met Staamp, hofkapel en jeugdhofkapel De Smulnarren, d’Askruizen en Kruispunt ten gehore.

34 kapellen spelen tijdens deze 34e editie, verdeeld over de vele cafés in overwegend de Klappeijstraat. Zij ontvangen het evenement al jaren gezamenlijk met graagte. Prins Mienus XIV roept het al vanaf het podium: eigenlijk is die regen wel welkom, opdat de cafés ramvol zitten en de carnavalssfeer er snel in komt. ,,Het geheim is dat het zo tot in de puntjes toe verzorgd is”, denkt Frans Korse. Achttien jaar was hij vrijwilliger, de laatste vijf jaar begeleidde hij één der kapellen van kroeg naar kroeg. Dit jaar lieten zij verstek gaan en is Korse weer eens bezoeker. De organisatie is al jaren in handen van Theo Poortvliet. ,,Dat is een wandelende database, die is niet zomaar op te volgen. Mocht hij ooit stoppen, dan zal Theo zijn opvolger echt moeten begeleiden, want dat gaat niet zomaar”, grijnst Korse

  1. Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop  Den Hout zingt het woord voor woord mee

    Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop Den Hout zingt het woord voor woord mee

    DEN HOUT - Dit weekend vindt in Den Hout de 25e editie van Paaspop Den Hout plaats, met zaterdag Nielson en Guus Meeuwis (om 20:00 uur) als voornaamste publiekstrekkers. De zaterdag is uitverkocht. Vrijdagmiddag voegde de organisatie een extra festivaldag toe in de vorm van een kindermiddag. 220 kinderen vermaakten zich met springkussens over het gehele terrein. ,,Dat was eigenlijk speciaal voor ons jubileum, maar de kinderen en ouders vonden het geweldig. We kregen regelmatig de vraag om dit volgend jaar nogmaals te doen; dat gaan we daarom natuurlijk nog wel bekijken”, legt Bram Bul van de organisatie uit.