Volledig scherm
© Tim Simons

Tim Simons volgt verkiezingen in Amerika: 'Iedereen zegt dat Clinton gaat winnen'

“Hartstikke gaaf”, is het eerste wat Tim Simons zegt, in de ochtend voorafgaande aan opnieuw een dag volgen van de verkiezingscampagnes in de Verenigde Staten. De jonge fractievoorzitter van de VVD in Drimmelen werd via de BKB-Academy samen met 24 anderen uitverkoren om ruim een week lang door te brengen in het circus rondom de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump.

Met beide campagneteams liep de 22-jarige Simons inmiddels een dag mee. “Het verschil is groot tussen de democraten (Clinton) en de republikeinen (Trump). De democraten krijgen veel stemmen van de onderkant van de samenleving. Veel van hen registreren zich vaak niet eens om te stemmen en dat is hier verplicht. Wat we die dag vooral hebben gedaan, is langsgaan bij mensen om hen over te halen een inschrijfformulier in te vullen.” Als dat lukt, lijkt een stem op in dit geval Clinton een zekerheidje.

Uitspraken
Hoe anders is dat bij de republikeinen. Zij registreren zich zelf wel, die taak is niet voor de campagneteams. Wel het overhalen van hen om tóch op Trump te stemmen. De republikeinse presidentskandidaat heeft zich met zijn uitspraken over met name vrouwen niet bij iedereen even populair gemaakt. “Veel republikeinse vrouwen hebben iets van, ‘het zijn opmerkingen van elf jaar geleden, waarom moeten we daar nu nog over doorgaan’, maar er zijn ook vrouwen genoeg die hun steun aan Trump intrekken vanwege deze uitspraken.”

In het campagnegekke Amerika lijkt op dit moment niemand echt meer op succes voor Trump te rekenen. Simons: “Iedereen hier zegt dat Clinton gaat winnen.” De verschillen in de peilingen zijn groot, de tijd tot aan de verkiezingen (deze zijn op 8 november) nog maar kort. De kracht van Clinton in deze campagne? “We geven 2 miljard uit”, zeggen de democraten, “maar de tegenstander bestrijdt vooral zichzelf met zijn uitspraken.”

Sex and the City
​2 miljard, Simons duizelt er ook van. In Nederland gaat het bij de landelijke verkiezingen om enkele miljoenen per partij. “Je kunt met die grote bedragen big data kopen in Amerika. Met die info worden er heel gerichte campagnes aangekocht, feitelijk tot aan de voordeur.” Als lichtend voorbeeld noemt Simons een onderdeel van de eerdere campagne van Barack Obama. Op bezoek bij diens campagneleider hoorden Simons en zijn ‘medereizigers’ hoe de democraten vrouwen tussen de 40 en 45 jaar wisten te ‘strikken’. Er werd een diner georganiseerd met naast Obama ook Sex and the City-ster Sarah Jessica Parker, een serie die volgens de big data zeer populair is onder democratische vrouwen tussen de 40 en 45 jaar. Er was aan tafel bij Obama en Parker plaats voor 50 vrouwen, er dongen 28 miljoen vrouwen mee om die plaatsen. Wat het naast al dit enthousiasme opleverde: 28 miljoen donaties van 3 dollar.

Simons zuigt al deze informatie op, het gaat hem ongetwijfeld van pas komen in zijn eigen politieke carrière. Zoals hij ook weer hoopt te leren van de dagen die komen gaan, allemaal vol gepland met bezoeken aan lobbyclubs, de wereldbank en mogelijk ook nog Facebook. “We gaan van hot naar her, maar het is toch vooral heel erg leuk.”