Volledig scherm
© Tim Simons

Tim Simons volgt verkiezingen in Amerika: Big Hillary/Donald is watching you

Fractievoorzitter Tim Simons (22) van de VVD in Drimmelen is vanaf deze week in de Verenigde Staten om daar de presidentsverkiezingen van dichtbij te volgen. Simons gaat samen met 24 andere uitverkorenen de campagnes op de voet volgen. Zijn belevenissen en ervaringen deelt hij dagelijks op onze website.

Zelfs met orkaan Matthew, die gepaard met een enorme regenval op ons neervalt, is het campagnekantoor van Hillary Clinton in Chapelhill, North Carolina nog steeds druk met vrijwilligers. We zijn er vandaag met een team van ongeveer 15 man (andere helft is bij Trump) om mee te helpen met de campagne. Gaaf! Tussen de Hillary billboards, posters en eigengemaakte spandoeken krijgen we onze eerste training in 'get out the vote'.

Get out the vote (GOTV) betekent dat je zorgt dat de mensen die waarschijnlijk op jou gaan stemmen ook daadwerkelijk geregistreerd hebben om te stemmen. Dat lees je goed, je moet je registreren om te mogen stemmen. Doe je dat niet, ben je gewoonweg niet welkom bij het stembureau. Ik vertelde gisteren al in de blog dat de Amerikanen geen bevolkingsregister hebben.

Met bovenstaande tot gevolg. Mensen die geen straatnaam of huisnummer hebben, moeten op het registratieformulier hun omgeving tekenen, inclusief straten en herkenningspunten uit de buurt. De stemcommissie moet vervolgens gaan kijken waar die persoon dan echt woont.

Maar het gaat verder! Wat jij invult komt ook openbaar op een website te staan (https://enr.ncsbe.gov/voter_search_public). Iedereen, zelfs in Nederland, kan dus kijken waar iemand woont en wat hij wanneer gestemd heeft.

Al die informatie komt vervolgens bij stembureaus terecht die die informatie dan weer verwerken en openbaar moeten maken. Die openbare informatie gebruiken campagneleiders zoals Jim Messina dan weer om te kijken waar er de meeste stemmen te halen zijn. Dat noemen we dan weer bigdata.

Die informatie moet dus wel opgehaald worden want er blijven veel mensen thuis. Door the 'doorknocken' (op de deuren kloppen) konden wij als campagneteam die informatie gaan ophalen. Natuurlijk in een vermoedelijk democratische wijk, want je wil niet dat mensen zich registreren in een republikeinse wijk.

De mensen die open deden waren wel aangenaam verrast dat we door weer en wind voor Hillary op pad gingen! Of onze hulp nog nodig was na de opgedoken video van Trump (ongetwijfeld meegekregen in Nederland?), zullen we pas op 8 november weten...

Volledig scherm
© Tim Simons
Volledig scherm
© Tim Simons
  1. Knallende opening Sensation Waailand in Made
    Play

    Knallende opening Sensation Waailand in Made

    MADE - Het kleurt wit van de feestgangers in de grote feesttent op het Madese weiland. Met de dresscode white winter is de twaalfde editie van Sensation Waailand met het thema ‘Winter Wonderland’ vanavond van start gegaan. Van landelijke beroemdheden tot lokale talenten. Van feestmuziek tot bonkende hardstyle. Het waait allemaal voorbij vanavond. Wie er optreden, blijft tot het laatste moment een verrassing. “Dat doen we bewust, het gaat echt om de beleving”, zegt organisator Koen Grootscholten. En dat weten de feestgangers ook, want de 6000 kaarten waren binnen een kwartier uitverkocht.