Volledig scherm
Trump-vlaggen

Tim Simons volgt de verkiezingen in Amerika: Campagne voor Tru... de Republikeinen

Fractievoorzitter Tim Simons (22) van de VVD in Drimmelen is vanaf deze week in de Verenigde Staten om daar de presidentsverkiezingen van dichtbij te volgen. Simons gaat samen met 24 andere uitverkorenen de campagnes op de voet volgen. Zijn belevenissen en ervaringen deelt hij dagelijks op onze website.

Zo snel als de orkaan gekomen was, zo snel ging hij ook weer weg. Het was een stralende zondag om campagne te gaan voeren, dit keer voor Trump.

Nouja, voor Trump... het filmpje, waarin hij zegt dat hij iedere vrouw kan kussen die hij wil, heeft heel veel stof doen opwaaien. Op zich vreemd, want voor 'ons' zijn uitspraken als 'geen een moslim het land meer in' of 'een muur om Mexico bouwen' veel heftiger dan dit filmpje. Voor Amerikanen, en Republikeinen in het bijzonder, is de aangetaste familiewaarde echter van veel groter belang. Niet voor niks dus dat er al minimaal 150 toonaangevende Republikeinen hun steun in Trump hebben opgezegd.

Dat merkten we ook op het campagnekantoor. Het doorknocking (aanbellen en vragen of ze op Trump gaan stemmen) veranderde dus in dat we niet meer mochten vragen of ze op Trump gingen stemmen, maar of ze op de Republikeinse Partij gingen stemmen. Lijkt een nuance, maar is een wereld van verschil.

Op onze beurt merkten we dat veel Republikeinse stemmers er niet zo zwaar aan trokken als de partijleiding, die ook vooral uit leek te zijn op een kans om van Trump af te komen. Veel stemmers begonnen aan de deur over de escapades van oud President Bill Clinton. Over de media die het altijd op Trump gemunt heeft. Over de politieke elite die opnieuw probeert Trump een loer te draaien.

Dat gevoel, precies dát gevoel zorgde ervoor dat de stunt van Trump om voor het debat met 4 vrouwen die gebukt gingen onder de Clintons een persconferentie te geven zo ontzettend sterk was. Het gaat er namelijk niet om of Democraten nu ineens overtuigd worden om op Trump te stemmen, het gaat om het bevestigen van wat de Trump-kiezer wil horen.

Dit alles werd al voorspeld door Jim Messina (oud-campagleider van Obama, zie eerdere blog) toen hij zei dat Trump zijn campagne ging redden door de focus op Bill Clinton te leggen. Ben benieuwd wat jullie in Nederland meekregen van het debat en de persconferentie van Clinton!