Volledig scherm

Tim Simons volgt de presidentsverkiezingen in Amerika: Welkom door Obama

Fractievoorzitter Tim Simons (22) van de VVD in Drimmelen is vanaf deze week in de Verenigde Staten om daar de presidentsverkiezingen van dichtbij te volgen. Simons gaat samen met 24 andere uitverkorenen de campagnes op de voet volgen. Zijn belevenissen en ervaringen deelt hij dagelijks op onze website.

Nadat we geland zijn in Washington DC heet Obama ons via allerlei beeldschermen welkom in 'the greatest nation on earth'. Het eerste verwonderpunt is dus al meteen binnen: je moet je eens voorstellen dat Premier Rutte met een videoboodschap continu uitgezonden wordt op Schiphol. Het maakt ook meteen duidelijk dat degene die President van de USA wordt, overal ter wereld het uithangbord zal zijn. Dat is belangrijk voor Amerikanen die zich nog altijd als 'the greatest nation on earth' zien

Met 61% van de Amerikanen die Trump veracht en 52% die datzelfde gevoel koestert voor Clinton, kun je je goed voorstellen in welke spagaat de vele Amerikanen zitten die we op de eerste dag spreken. Trump en Clinton zullen dus een super goede campagne moeten voeren om toch de meeste stemmen te krijgen. Maar hoe doen ze dat?

De wereld van de campagnes is groot. Voor een campagne wordt in Amerika makkelijk 1 miljard euro uitgegeven. Ter vergelijking: dat was met de Britse verkiezingen maximaal 29 miljoen. Er zijn dus ook veel meer mogelijkheden en daarmee veel meer belangengroepen en lobby clubs.

Komende week zullen we met de BKB Academie alle ins en outs leren van het campagnevoeren. Zo gaan we langs de grootste wapenlobby (NRA) van Amerika, bezoeken we de demonstranten van #BlackLivesMatter en komen we te weten welke tactieken er schuil gingen achter de overwinningen van Obama in 2012 en Cameron (UK) in 2015 door met hun campagnemanager om de tafel te gaan zitten.

Kortom: een super gave week waarin ik jullie graag meeneem in de wereld die voor Nederlanders vaak over de top lijkt, maar voor Amerikanen dagelijkse realiteit is. Wil je iets heel graag weten deze week, schroom dan niet me te mailen! Dan probeer ik het in de blog te verwerken of je van persoonlijk antwoord te voorzien! Dat kan op: tim_simons@live.nl