Volledig scherm
Aan de oefening vanaf vliegbasis Gilze-Rijen doen onder meer twee Eurofighters mee. Deze Europese jets halen een snelheid van 2.495 km per uur. © Getty Images

Tien landen oefenen redden van militairen vanaf Gilze-Rijen

RIJEN - Vliegbasis Gilze-Rijen is volgende week en in juni gastheer voor twee grote internationale oefeningen voor het redden van vliegtuigbemanningen in vijandelijk gebied. 

Het Defensie Helikopter Commando ontvangt vijfhonderd militairen uit een tiental landen en verschillende helikopter- en (jacht)vliegtuigen die in Nederland en België trainen. De oefeningen zijn van 23 mei tot en met 6 juni en van 18 juni tot en met 22 juni. Vanaf Gilze-Rijen vliegen de helikopters naar diverse oefengebieden in Nederland en België om daar 'gestrande' vliegtuigbemanningen op te pikken.

Driehonderd Britten

Vanaf woensdag slaan in Rijen op het militaire oefenterrein Vijf Eiken ongeveer driehonderd Britten hun bivak op gedurende deze week. Naast de Engelsen, doen ook militairen mee uit onder meer Nederland, Spanje, Frankrijk, Polen, Italië, België en Zweden.

Specialisten

De vijfhonderd deelnemers bestaan uit staf, grondtroepen en specialisten op het gebied van overleven, ontsnappen, ontwijken en verzetten. Op 22 mei komen alle deelnemende helikopters en twee Eurofighter jachtvliegtuigen op de vliegbasis. Gevlogen wordt drie keer per dag gedurende acht dagen, telkens in een ander oefengebied en alleen overdag tot uiterlijk 16.30 uur. Doelen in Nederland zijn telkens heidegebieden bij Leusden, Barneveld, Ede, Venlo en Weert. In België bij Zoersel, Leopoldsburg en Ursel.

Oefenvijand

Om de uitvoering zo realistisch mogelijk te maken voeren kleine groepjes grondtroepen aanvallen uit als oefenvijand. De meer ervaren vliegers krijgen training in het leiden van een reddingsmissie. Anderen leren over de verschillende rollen die er tijdens een reddingsoperatie zijn en oefenen de tactieken en technieken. Een internationale staf coördineert de cursus vanaf de vliegbasis. De trainingen van het Europees Personeel Reddings Centrum (EPRC) worden jaarlijks in een van de aangesloten landen gehouden. Dit jaar is Nederland aan de beurt.

Black Hawk

Bij de andere oefening van 18 tot en met 22 juni oefenen Nederlandse en Amerikaanse burger- en militaire specialisten op de vliegbasis zelf grondservice en rampen met vliegverkeer. Bij deze training doen drie Amerikaanse Black Hawk gevechtshelikopters en een C-17 transportvliegtuig mee. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement