Thuisvester
Volledig scherm
Thuisvester © Archief BN DeStem

Thuisvester ziet daling huisuitzettingen door huurschuld

OOSTERHOUT - Het aantal huisuitzettingen door huurschuld is de afgelopen jaren fors gedaald bij Thuisvester. De woningcorporatie in de gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg, Rucphen en Zundert telde in 2014 32 gevallen, in 2018 waren er zes huisuitzettingen. 

De cijfers van Thuisvester zijn in lijn met de landelijke tendens. Al vijf jaar op rij daalt het aantal huisuitzettingen. Volgens de woningcorporatie wordt meer ingezet op het vroegtijdig signaleren van problemen. De situatie van de huurder wordt zo vroeg mogelijk in kaart gebracht. ,,Als mensen hun huur niet betalen, willen we veel eerder in contact komen. Eerst werd er langer gewacht”, zegt woordvoerder Conny Tuijl. ,,Daarnaast kijken we breder. Zijn er naast de huurschuld nog andere schulden?” Daarbij komen maatschappelijke partners in beeld. Zoals zorgpartijen of de politie. ,,Vervolgens kijken we hoe we het probleem het beste kunnen aanpakken.” Als een huurder hulp accepteert en medewerking verleend aan een hulptraject, wordt niet tot uitzetting overgegaan. 

‘Dak boven het hoofd belangrijker‘

Thuisvester wil het aantal huisuitzettingen het liefst tot nul reduceren. De corporatie pleit ervoor om het rijk en de belastingdienst geen voorrang meer te geven bij het innen van schulden. ,,Stel dat mensen een boete krijgen voor te hard rijden, dan krijgen deze boetes altijd voorrang ten opzichte van de huurschuld. Terwijl het belangrijker is om een dak boven je hoofd te hebben in plaats van de betaling van een boete of bekeuring.”

Verbod uitzettingen

Afgelopen week pleitte CDA-Kamerlid René Peters voor een verbod op uitzettingen bij huurschuld. Hij ziet gezinnen terechtkomen bij de maatschappelijke opvang. ,,Dat geeft ontzettend veel menselijk leed, maar ook hoge kosten en daarna gaan mensen weer naar een soortgelijk huis waar ze net zijn uitgezet”, zei hij tegen RTL. De VVD ziet dat anders.  Een verbod is niet uit te leggen aan hardwerkende Nederlanders die wel elke maand betalen, zo redeneren de liberalen. Thuisvester is ook tegenstander van een verbod. ,,De prikkel om toch te betalen, ontbreekt dan volledig. Op dat moment raken mensen nog dieper in de schuld en komen ze in een schuldsaneringstraject terecht”, meent woordvoerster Tuijl.