Volledig scherm
De open dag van de nieuwe Cammeleur vorig jaar. In het multifunctionele gebouw is ook de bieb gevestigd. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Theek 5 Dongen in de race voor titel beste bieb

DONGEN - Bibliotheek Theek 5 Dongen is genomineerd voor de titel beste bieb van Nederland. 

Bibliotheekblad, het vakblad voor openbare bibliotheken en organisator van deze verkiezing, nomineerde Theek 5 naar eigen zeggen vanwege haar multifunctionaliteit, lokale samenwerking en netwerkkracht. Een ander punt waarop Theek 5 scoort, is dat de bieb een ‘lokale netwerkorganisatie’ is.

Webpagina

In maart kunnen bezoekers van bibliotheken in Nederland online en in de filialen  hun stem uitbrengen. Binnen de branche gaat het om een belangrijke onderscheiding.  Het publiek bepaalt voor vijftig procent de uitkomst van de verkiezing. Theek 5 opent op 1 maart 2019 een speciale webpagina waarop iedereen kan stemmen: www.theek5.nl/bestebibliotheek. 

De Dongense bieb presenteert zich op de site met een filmpje waarin de vestiging in De Cammeleur zichzelf aanprijst. Er kan niet alleen in De Cammeleur gestemd worden, maar ook in het gemeentehuis, Bruna en in het dorpshuis De Geubel in ’s Gravenmoer. 

Gerenommeerd

Medewerkers van de Dongense bieb zijn vol goede moed. ,,Je kunt zelf wel denken dat je baanbrekende dingen aan het doen bent en als een gerenommeerd vakblad dat ook vindt, wordt het bevestigd”, zegt Wanda Moelands, programmamaker in Dongen. 

,,De moderne openbare bieb ziet er heel anders uit dan vroeger”, zegt  woordvoerster Ilse van der voorden. ,,Boeken en educatie zijn nog steeds heel belangrijk, maar de bieb van nu is een multifunctioneel kennishuis dat zich ook inzet om sociaal-maatschappelijk van betekenis te zijn.’’ 

Geletterdheid

Theek 5 werkt samen met onder meer Taal Centraal en ContourdeTwern om geletterdheid te bevorderen, houdt inloopspreekuren voor juridische hulp, logopedie en digitale vragen en ontvangt mensen met dementie en hun mantelzorger in de Dementheek. Daarnaast biedt de bibliotheek themaworkshops en -cursussen aan.

De Dongense noemt het een groot voordeel dat in De Cammeleur  ook Het Kunstpodium, ContourdeTwern en Theater Donckhuys gevestigd zijn.