Volledig scherm
De zussen Emmy Koekkoek en Tillie van der Poel op het 50-jarige trouwjubileum van Jan en Emmy Koekkoek. foto wieke leenstra

Teteringse ontving dertig jaar geleden een nier van haar zus

TETERINGEN - Dertig jaar geleden onderging Emmy Koekkoek (76) uit Teteringen een niertransplantatie. De donor was haar zus Tillie van der Poel. ;

"Mijn leven is geen sprookje, maar dankzij mijn zus wel een succesverhaal", aldus Emmy Koekkoek (76) uit Teteringen. Het is vandaag dertig jaar geleden dat zij een niertransplantatie onderging. Haar zus Tillie van der Poel (64) uit Bergen (Noord-Holland) was donor. "Een zeer enerverende ervaring, maar ik zou het zo weer overdoen", geeft Tillie aan.

Nieren verschrompeld
Emmy: "Rond de jaarwisseling van 1986 werd ik ziek. Duizelig, misselijk en ontzettend moe. In het Laurensziekenhuis (tegenwoordig Amphia) in Breda kreeg ik te horen dat ik een ernstige nierziekte had. Beide nieren waren verschrompeld en ik had slechts 5 tot 10 procent nierfunctie. Het enige dat me kon redden was een niertransplantatie. Mijn hele familie stelde zich beschikbaar als donor. Ik vond dat erg moeilijk om te accepteren. Een operatie ondergaan is zwaar. Zeker dertig jaar geleden. Maar toch kwamen ze allemaal naar het Dijkzigt ziekenhuis (nu Erasmus MC) in Rotterdam."

Toekomstbeeld
Professor Willem Weimar, nefroloog was toentertijd de behandelend arts van Emmy. Hij kan zich deze casus nog goed herinneren. "Als ik eraan denk, zie ik weer de familie in mijn spreekkamer zitten. Ze waren er allemaal. Wachtend op de uitslag. Er was één iemand in de kamer met identiek weefsel. Haar zus Tillie, 100 procent een match. We zijn toen niet meteen het traject gestart. Eerst moesten ze alles laten bezinken. De wetenschap dat de best mogelijke uitkomst, een nier van een levende donor met identiek weefsel een optie was, gaf al een goed toekomstbeeld voor Emmy."

Zware operatie
Voor de twaalf jaar jongere zus Tillie was het een logische, maar zware stap. Ze was nog nooit ziek geweest en zou nu een zware operatie moeten ondergaan. "Ik heb nooit getwijfeld, maar was wel bang voor de operatie." Emmy gaf meerdere malen aan dat ze zich nog terug kon trekken, maar dat deed ze niet. Op 12 november 1986 ondergingen ze samen de transplantatie.

Jubileum
Na de operatie verbeterde Emmy's gezondheid zienderogen. "Ze had voor het eerst sinds maanden weer wat kleur op haar wangen", weet Jan nog te vertellen. Emmy: "Ik kon verder met mijn leven. Na mijn herstel ben ik weer gaan werken in het onderwijs. In de beginjaren na de operatie gingen we ieder jaar uit eten. Je kunt er niet continu bij stilstaan, maar vandaag gaan we lunchen. Dertig jaar is toch een bijzonder jubileum."

  1. Wethouder Mark Vissers mag niet meer namens SP spreken: 'Ze gedragen zich als kleuters'

    Wethouder Mark Vissers mag niet meer namens SP spreken: 'Ze gedragen zich als kleuters'

    OOSTERHOUT - SP-wethouder Mark Vissers mag, ook al is het nog maar voor vier maanden, niet meer namens de partij spreken. Daarnaast moeten drie van de vier SP-raadsleden in Oosterhout, die samen met Vissers een eigen partij willen beginnen, onmiddellijk hun zetel inleveren. Dat heeft de ledenvergadering van de Oosterhoutse SP vorige week besloten. Vissers is boos: ,,Ze gedragen zich bij de SP als een stel kleuters."